Ticaret Bakanlığı uzun süredir üzerinde çalıştığı “Kolay İhracat Platformu”nu, 28 Ağustos’ta yapılan lansman ile hizmete açtı. 

Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odasından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklama şöyle;

Kolay İhracat Platformu

Sayın Üyemiz,

Ticaret Bakanlığı uzun süredir üzerinde çalıştığı “Kolay İhracat Platformu”nu, 28 Ağustos’ta yapılan lansman ile hizmete açtı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yapılan toplantıda "Kolay İhracat Platformu”nu Bakanlığın ihracatçılara ve girişimcilere sunduğu danışmanlığın kalitesini ve kapsamını yükseltecek bir platform olarak devreye aldıklarını açıkladı.

Kolay İhracat Platformu ile başta 90 bin ihracatçı ve 3 milyonun üzerinde KOBİ olmak üzere ihracat hedefi olan girişimcilerin tamamını hedeflenmektedir.

Platformda, şirketlerin ihracat yapmak istediği pazarlara; hangi ürünler ile giriş yapabileceği sunulurken, ülkelerin ticari mevzuatlarına da yer veriliyor. Aynı zamanda istatistikler ve analizlerle; pazarda başarılı olmak için nasıl hareket edilmesi gerektiğinin de ipuçları veriliyor.

Yapay zeka destekli Kolay İhracat Platformu, kamu datası kullanılarak pazar önerisi yapılan ilk algoritma olma özelliği taşıyor. Platform, 5 binden fazla Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'na, 190'dan fazla ülke ile ilgili veriye sahip. 10'dan fazla yerli ve Uluslararası veritabanından elde edilen bu veriler, makine öğrenmesi ile 10 binden fazla etkili parametreyi ortaya çıkarıyor. Böylece platform 10 milyondan fazla hesaplama yaparak özelleştirilmiş hedef pazar verileri sunuyor.

İhracat yapmak isteyen şirketler platform sayesinde elindeki ürünlerin hangi pazarlara uygun olabileceğini öğrenirken, rakip firmaların tercih ettiği ülkeleri de görüntüleyebiliyor. Aynı şekilde ülkelere uygun ticaret ürünleri de firmalara gösteriliyor. Platform bunların yanı sıra Türkiye'nin ihracat ekosisteminden anlamlı değerler çıkararak; şirketlerin veriye dayalı kararlar almasını sağlıyor. Platform, güncel verilerin analizi ile şirketleri uygun pazarlara yönlendiriyor.

İhracatçılarımıza ve ihracat hedefi olan girişimcilerimize sunulan danışmanlığın kalitesini ve kapsamını ciddi şekilde yükseltecek bir platformu olan Kolay İhracat Platformu’na www.kolayihracat.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Bilgilerinize sunarız.