Kaplan, KOSGEB ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nce (TOBB) Abant'taki bir otelde düzelenen ''Girişimcilik Konseyi Stratejisi Çalıştayı''nda yaptığı konuşmada, girişimciliğin büyüme sürecinin bir bitkinin tohumdan filizlenmesi gibi zor olduğunu anlattı.

Girişimcilere özellikle kırılgan dönem olan başlangıç yıllarında özenle yaklaşılması gerektiğine dikkati çeken Kaplan, strateji çalışmalarını yaparken girişimciyi odak noktası yapmak gerektiğini bildirdi.

''Girişimcilik Destek Programı'nın geri ödemesiz kısmını 27 binden 30 bin liraya çıkardık'' diyen Kaplan, ''Aynı zamanda destek unsurlarını yeniledik, dağılımını değiştirdik. Girişimcilik eğitimini 60 saatten 70 saate çıkardık. Üniversitelerde örgün eğitim gören girişimci adayı öğrencilerinden başarılı olanların sertifika almasını sağladık. Tüm bu çalışmalarımız esnasında Girişimcilik Konseyi'nin görev alanlarını akılda tutarak, konsey stratejisine katkıda bulunacak konuları da not aldık'' şeklinde konuştu.

Girişimciliğin sürdürülebilir niteliğe kavuşabilmesi için ekosistemdeki etkileşim düzeylerinin iyi analiz edilmesi gerektiğine işaret eden Kaplan, aradaki boşlukların doldurulması ve birbirleriyle bütünlemelerinin sağlaması gerektiğini bildirdi.

Kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonu çok önemsediklerini ifade eden Kaplan, şöyle devam etti:

''2,5 yıl gibi kısa bir sürede girişimcilik eğitimlerini ülke çapına yayarak, 115 bin kişiyi eğitebilmemiz bizimle aynı misyonu paylaşan kurum ve kuruluşlarla yaptığımız işbirlikleri sayesinde olmuştur. Girişimcilik faaliyetlerinin ülke çapına yayılması ve hedef kitleye erişimde sağlanan bu başarı KOSGEB'i bir network odağı haline getirmiştir. Bu network'e dahil olarak girişimci adaylarına erişmek isteyen kurum ve kuruluşların sayısı gün geçtikçe artmaktadır.

Girişimcilik network'u giderek genişliyor ve güçleniyor. Bu çalışmalar Girişimcilik Konseyi'nin nüvesini oluşturuyor. Konseyin çalışmalarıyla daha güçlü ve daha geniş networkler oluşturacağımıza, girişimcilik ekosisteminin bütün alanlarını girişimciler lehine geliştirebileceğimize inanıyorum.''

Kaplan, çalıştayın Türkiye'de girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak ve girişimciliği geliştirmek için stratejiler belirlemeyi amaçladığını vurgulayarak, çalıştaydan temel beklentilerinin Türkiye'nin Girişimcilik Stratejisi ve Eylem Planı'nın oluşturulması sürecine tüm tarafların azami katkılarını sağlamak olduğunu anlattı.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise 10 yıl önce memur olmayana kız verilmediğini, girişimcilerin ikinci sınıf insanlar olarak algılandığını belirterek, girişimciliğin fakirliğin ve işsizliğin tek ilacı olduğunu söyledi.

2. Dünya Savaşı'nda yerle bir olan Almanya ve Japonya'nın dünyanın en güçlü ekonomileri haline gelmeyi girişimciler sayesinde başardığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, ''Her yıl istihdam piyasamıza 750 bin genç katılıyor. Bunlara iş bulmamız lazım. Esas olan, girişimciliği destekleyerek soruna çözüm bulmaktır. Girişimcilik Konseyi'ni her türlü noktada sonuna kadar desteklemeye söz veriyorum'' diye konuştu.

''Girişimciyi potansiyel hırsız görmemek lazım'' diyen Hisarcıklıoğlu, özellikle TÜBİTAK'ın bütçesinin artırılması gibi müthiş destekler olduğunu, Türkiye'de petrol bulunmadığını ama girişimci ruhunun geliştirilmesiyle Türkiye'nin önünde kimsenin duramayacağını vurguladı.

Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında olma hedefini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, ''ABD, bu hedefe 44 yılda, Japonya 19 yılda gelmiş. Bizim 10 yılımız var. Bu mucizeyi el birliğiyle yapmamız lazım. Girişimcilere büyük destek veriyor ve önlerini açıyor olmamız lazım'' ifadelerini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

''Kadın ve Genç Girişimciler Kurulu kurulması arama konferanslarında fikir olarak ortaya çıktı. Bugün Türkiye'nin en geniş kadın örgütü, TOBB çatısı altında. Öteki taraftan Genç Girişimciler Kurulu'nu kurarak, çok geniş bir kurul oluşturduk. 'Girişimcilere, KOBİ'lere danışmanlık hizmeti lazım' dendi, ABİGEM'leri kurduk. 19 noktada girişimcilere danışmanlık hizmeti veriyoruz. Gaziantep'te devletten emekli olan bir kadın, evinde gelinlik dikerken, ABİGEM'lerin desteğiyle bugün yanında 300 kişi çalıştırıyor.

71 ülkeye gelinlik ihraç ediyor. Onun için danışmanlık hizmeti çok önemli. Finansmana ulaşma noktasında Kredi Garanti Fonumuz devrede. KOBİ AŞ'yi risk sermayesi oluşturulması açısından kurduk.''


Kaynak:Haber7.Com