Türkiye'nin en önemli kültür, doğa ve manzara turizmi yörelerinden Nevşehir'in Kozaklı ilçesinde bulunan zengin içerikli Termal suyun, çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleri ile dünyanın en kaliteli suları arasında yer aldığı belirtildi. Kozaklı’da bulunan Termal suyun sağlık turizmi açısından büyük değer taşıdığı ancak tanıtım eksikliği nedeniyle Termal ve sağlık turizminden hak ettiği değeri alamadığı da ifade edildi.

Nevşehir Sanayiciler ve İşadamları Derneği (GESİAD)’ın düzenlediği “Kozaklı Termal ve sağlık turizminin bugünü ve yarını” konulu toplantıya konuşmacı olarak katılan Kozaklı Kattre Otel İşletmecisi Ahmet Babuz, Kozaklı’da bulunan Termal suların, hem debi ve sıcaklıkları hem de çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleri ile dünyadaki Termal sulardan daha üstün niteliklere sahip bulunduğunu belirtti. Babuz, sahip oldukları bu değeri yeterince tanıtamadıkları için Termal ve sağlık turizminde hak ettikleri yere gelemediklerini de ifade etti.

DÜNYANIN EN KALİTELİ Termal SUYU

Kozaklı’da Frigya ve Hititler zamanında yapılmış tedavi merkezlerinin bazı kalıntılarının ortaya çıktığını da kaydeden Babuz, “Bugün Termal tedavi konusunda Türkiye ve Kozaklı’daki merkezler çok acı bir konumdadır. Maalesef Türkiye’de Termal turizm denince insanlar gerekli değeri vermemektedir. Hamam kültürü ile gitmektedir. İnsanlar tedavi amaçlı değil de 'Hadi hamama gidelim, sıcak suya girelim' mantığıyla hareket etmektedirler. Bu tamamıyla yanlış bir düşüncedir. Halbuki Termal sular insanoğluna Allah’ın bir mucizesidir. İnanılmaz bir tedavi süreci sunuyor. Kozaklı’ya gelen insanlar hamam kültürü ile geliyor ama bizim suyumuz dünyanın en kaliteli suyudur. Dünya üzerinde bu kalitede su ancak 13 kuyuda çıkıyor. 14. Kuyu henüz bulunamadı. Ancak bunun değerini bilemiyoruz. Geçmişte Sarayköy’de Termal suyu tedavi amaçlı olarak kullanılması için çalışma yaptık. Rezervasyon için arayanlara 'tedavi amaçlı mı, suya girme amaçlı mı geliyorsun, diye sorduk. Suya girme amaçlı ise rezervasyon kabul etmedik. Tedavi için ise en az 6-7 gün gelinmeli' dedik. Bunun tüm termale yayılması gerekir. Kozaklı’da da, ülke genelindeki diğer Termal merkezlerde de böyle bir uygulamaya geçmeye ihtiyaç vardır. Termal bölgeleri hamam kültüründen kurtararak sağlık ve Termal turizm konseptine geçilmelidir” dedi.

KOZAKLI Termal SUYU TANITILMALI

Türkiye'nin tam ortasında ve ulaşımı kolay bir yerde olan Kozaklı ilçesinde var olan Termal su potansiyelini ve tesislerini ülkemiz insanına ve dünyaya tanıtmaya ihtiyaçları olduğunu kaydeden Babuz “ Romatizmal hastalıklar, kireçlenmeler, kas hastalıkları, sedef, egzama, akne gibi cilt hastalıkları, damar hastalıkları, yüksek tansiyon, diyabet destek tedavisi, gut hastalığı destek tedavisi, kronik idrar yolları hastalığı ve göz hastalıklarına destek tedavilerinde etkili olan Termal suların bulunduğu Kozaklı, bu özellikleriyle kamuoyunun dikkatine sunulmalıdır. Alman Kaplıcalar Birliği sınıflamasına göre Kozaklı kaplıcaları sodyumlu, kalsiyumlu ve klorlu olmak üzere A ve C sınıfı şifalı sular grubuna giriyor. Kozaklı kaplıcalarında su sıcaklığı 27 ile 93 santigrat derece arasında değişiyor. Kozaklı Kaplıcaları'nın suyu dünyadaki kaplıca sularından daha kalitelidir. Nevşehir'in yer altı şehirleri, vadiler ve peri bacalarının yanı sıra sağlık turizminde önemli bir yere sahip olan kaplıcalarıyla da ön plana çıkması gerekir” dedi.

AVRUPA ÜLKELERİ ÖNEMLİ KAZANÇ SAĞLIYOR

Dünyada insanların sağlık ve Termal turizmin önemini uzun yıllardır bildiklerini, çeşitli ülkelerin, bunun bilincinden hareket ederek önemli kazanımlar elde ettiklerini vurgulayan Babuz, “Özellikle Almanya 300'e yakın Termal merkez ve 750 bin kadar yatak kapasitesi ile yılda 10 milyondan fazla konaklamalı yabancı turist ağırlamaktadır. Sadece Termal turizmin ülke ekonomisine katkısı 30 milyar dolar civarında gerçekleşmektedir. Almanya'dan sonra Macaristan, yaklaşık 120 adet Termal merkezde, ülkeye gelen turistlerin yaklaşık yüzde 22'lik bir bölümü olan 10 milyona yakın turisti kaplıcalara çekmektedir. Almanya ve Macaristan'ın ardından yılda 8 milyon kişi ile Rusya ve daha sonra da İtalya 360 kadar merkez ve 6 milyona yakın ziyaretçi ile pastadan payını almaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na göre Türkiye jeotermal kaynak zenginliği ve potansiyeli açısından dünyada ilk yedi ülke arasında, Avrupa’da ise birinci sırada bulunmaktadır. Ülkemizin Termal suları, hem debi ve sıcaklıkları hem de çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleri ile Avrupa’daki Termal sulardan daha üstün niteliklere sahiptir. Termal sularımız doğal çıkışlı ve bol su verimli, eriyik maden değeri yüksek, kükürt, radon ve tuz bakımından zengindir. Ülkemiz sıcaklıkları 20 ºC’nin üzerinde debileri ise 2-500 lt/sn arasında değişebilen 1500’den fazla kaynağa sahip bulunmaktadır. Ancak Termal ve sağlık turizminden sağladığımız kazanç çok azdır” dedi.