Son haftalarda dolar hızla yükselirken ve hükümet, yurttaşlara dolar bozdurma çağrısı yaparken, Türkiye’de yurttaşların döviz mevduatının en çok olduğu il Nevşehir oldu.

Habertürk’ten Rahim Ak’ın haberine göre Türkiye’de 2016 eylül sonu itibarıyla yurttaşların 80 milyar dolar, şirketler ve bankaların 93 milyar dolarlık döviz hesabı bulunuyor.

Ülkedeki toplam 173 milyar dolarlık döviz mevduatının 84 milyar doları İstanbul’da bulunuyor.

Ancak birikimlerin toplamı içinde doları en çok tercih eden il Nevşehir oldu. Nevşehir’de toplam tasarruf içinde döviz oranı yüzde 55’i bulurken, bu da yaklaşık 400 milyon dolara tekabül ediyor.

Nevşehir döviz biriktiriyor

Nevşehir’i yüzde 54’le Aksaray, yüzde 51’le Yozgat, yüzde 49’la Kırşehir, yüzde 46 ile Kayseri, yüzde 45 ile Iğdır takip ediyor. 

İstanbul yüzde 44 ile üst sıralarda yer alırken, Ankara yüzde 33 ile Türkiye ortalamasının altına yer aldı.

İzmir’de ise yurttaşların tasarruflarındaki döviz oranı yüzde 27 iken, Türk lirasıyla birikim yapan iller yoğun olarak Güneydoğu, Ege ve Trakya’da bulunuyor. 

Son sıralarda ise yüzde 12’le Hakkari, yüzde 15’le Bitlis, yüzde 16’yla Ardahan, Van ve Siirt bulunuyor.

‘Dolar bozdurma’ kampanyası başlatılmıştı

Ülkedeki siyasi iç gerilim ve küresel gelişmelerle birlikte doların hızla yükselmesi ve 3.47’ye kadar dayanmasının ardından hükümet yetkilileri dolar bozdurma çağrısı yaparken, ‘Ak Trol’ler ise Twitter’da vatandaşların dolar bozdurmasını salık veren etiketler açmıştı.

Öte yandan hükümet, dolardaki yükselişin önüne geçmek amacıyla ÖTV artırımı kararı almış, Merkez Bankası ise faiz artırmıştı.

Kasım 2015’te hazırlanan orta vadeli programda (OVP) 2016 yıl içi dolar hedefi 3 lira seviyesindeydi. Ancak Merkez Bankası’nın kasım ayı beklenti anketine göre yıl sonu dolar kuru tahmini 3.12 TL’den 3.34’e yükseltilmişti.


Filed Under: vitrin