Türkiye'nin önemli tahıl üretim merkezlerinden biri olan Nevşehir'de bu yıl Yağışların fazla olması ile verimi artan buğday çiftçinin yüzünü güldürdü.

Derinkuyu Ziraat Odası Başkanı Ömer Yılmaz, yaptığı açıklamada, "Çeşitli zorluklara göğüs gererek buğday üretimi yapan çiftçiler, tarlalarında hasatlarını gerçekleştiriyor. Nevşehir'in Derinkuyu ilçedesinde ekilen 40 bin dekar kıraç araziden bu yıl yağışların bolluğu nedeniyle yaklaşık 100 bin ton, 22 bin dekar sulu araziden ise ortalama 110 bin ton buğday rekoltesi beklediklerini belirtti.
 
Yılmaz, Derinkuyu'da hasadına başlanılan buğdayın kilosunun 80 kuruştan alıcı bulduğunu, sulama yoluyla ekilen bir dekar buğdaydan ortalama 500 kilo ürün elde edildiğini kaydetti.

Derinkuyu'da Buğdaylar işlenmeye başlandı.

 

Derinkuyu’da Saman yapan biçerlerle buğdaylarda hasada başlandı.  

 

Derinkuyu’da hasadına başlanılan buğday kilosu 70 ila 80 kuruştan alıcı bulmaya başladı.  

 

Derinkuyu Ziraat Odası Başkanı Ömer Yılmaz, arazilerin çoğunluğunun kıraç olduğunu belirterek, “İlçemizde İlçe genelinde 40 bin dekar civarında kıraç, 22 bin dekar da sulu tarım olmak üzere 62 bin civarında çeşitli cinslerde buğday ekildi. Buğdaydan yağışların bolluğu nedeniyle   buğday rekoltesinin de bereketli olacağı beklentisi içindeyiz” dedi

 

Tüccar ve üretici olan Hasan Hüseyin Yücel’de ilçe genelinde ekilen buğday cinslerinin önemli olduğunu belirterek; “Buğday fiyatları çiftçilerin beklentilerinin altındadır. Buğday fiyattı düşüktür. İlçemizde Esperya, Bezosta,Tosunbey ve Agrika buğday türleri yoğun olarak ekilmektedir. Bizler de bu tür buğdayları tercih ediyoruz. Derinkuyu genelinde yetiştirilen buğdayın verim açısından sulu tarım yapılmasıyla iyi bir verim elde edilebilir. İlçe merkezinde çiftçilerimizin büyük bölümü sulu tarıma dayalı üretim yapmaktadır. Bu sebeple de buğdayın maliyeti yükselmektedir. Bu yıl yağışlar çok olduğundan çiftçilerimiz yağmurlama ve elektrik kullanımından biraz istifade ettiler.  Hem üretici hem tüccar olarak buğdaydan iyi verim almak için tarla hazırlığı, ekimin zamanı, tohum ve gübreleme standartlarına uyulması gerekir. Mutlaka sertifikalı ve yöreye uygun tohumlar ekilmelidir.

Ülkemizde buğday fiyatları dünya ölçeğinde yüksek ancak Avrupa çiftçisinin buğdaydaki gelirinin % 30’u devlet desteklidir. Bizde ise bu oran çok düşük girdiler ise yüksektir. Bölgemizde buğday ekimi ihtiyaç ve tarlaların dinlendirilmesine (nadasa bırakma) yönelik olarak yapılmaktadır” dedi.


Çiftçilerimize bereketli olsun. Bol kazançlar dileriz.
“Ey iman edenler! Size rızık olarak verdiğimiz şeylerin iyi olanlarından yiyin.” (Bakara, 2/172)

Haber: Osman Aytekin