Türkiye'nin kabak çekirdeği ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Nevşehir'de, üreticiler bu yıl yüksek rekolte ve fiyatlardan umutlu.

Ticaret Borsası tarafından Coğrafi işareti alınan sütle kavrulmuş Nevşehir'in meşhur kabak çekirdeği il genelinde bir çok yerde yetiştiriliyor. 

"NEVŞEHİR ÜRETİMDE VE KALİTEDE TÜRKİYE'DE BİR NUMARA"

Nevşehir'in hemen hemen tüm ilçelerindeki tarlalarda yetiştirilen ve tüflü toprak yapısı dolayısıyla aromatik bir lezzete sahip kabak çekirdeği, kalitesiyle piyasanın en çok talep gören ürünü olarak gösteriliyor.

Nevşehir'in meşhur kabak çekirdeği yetiştiriciliği belli evrelerden sonra binbir emekle sofralarda yerini alıyor. Gübreleme, Tohum ekimi, Çapa ve seyreltme, Tohum ayırma ve kurutma gibi evreler geçiren kabaklar tarlalarda çiftçiler tarafından gözü gibi bakılıyor. Hala hazırda kabaklar Ağustos ayında sulama aşamasında gelişme dönemini geçiriyor.

Nevşehir il genelinde çekirdek kabağı yetiştiriciliği geniş alanlarda yapıldığı için yağmurlama sulama bu bitki için uygun bir sulama yöntemi olarak kullanılıyor.

Nevşehir'in Acıgöl ilçesine bağlı Karacaören köyünde gün batarken sulanan kabaklar ise görülmeye deger bir manzara oluşturdu.

Karacaören köyünün en genç çiftcilerinden Samet Aktaş yaptığı açıklamada; "Bu yıl kabak ekim alanında kısmen azalma olsada ürünlerin çok verimli olacağını ümit etmekteyiz" dedi.

1.sınıf Karacaören köyü çerezlik kabak çekirdeği fiyatlarının 90-100 TL aralığında olacağını ifade eden Aktaş; "Amacımız gerek yurtiçi gerekse yurtdışındaki vatandaşlarımıza en güzel çekirdeği en uyguna sunmaktır diyerek bereketli bi hasat dönemi diledi..."

FİB Haber Merkezi olarak tüm çiftçilerimize bereketli ve bol kazançlı hasatlar dileriz.