Kaymaklı Belediyesi ile Nevşehir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliğinde Fasulye Hasadı Tarla günü gerçekleştirildi.

Nevşehir merkez ilçeye bağlı Kaymaklı beldesi Ürgüp Mazı köyü yolu 2. Km de “Tarla Günü" etkinliğinde yerli tohum ürünü Üstün 42 cinsi fasulye hasadı tarla günü ile üreticilere ve misafirlere tanıtıldı.

Programa Tarım ve Orman İl Müdürü Okan Yılmaz, Kaymaklı Belediye Başkanı Harun Çekiç, MHP Nevşehir İl Başkanı İlhan Kaya, Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Kahraman Kaya, Ürgüp Ziraat Odası Başkanı Mustafa Korkmaz ve Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Zengin, Derinkuyu Ziraat Odası Başkanı Yavuz Şen, İlçe Tarım Müdürleri, siyasiler, diğer kurum amirleri ve çiftçiler katıldı.

Fasulye için coğrafi işaretleme talebi doğrultusunda daha önceden çalışmaların yapıldığını aktaran Kaymaklı Belediye Başkanı Harun Çekiç, bir yanda patates ve diğer yanda fasulye ile Kaymaklı beldesinin tarımsal alandaki gelişmişliğine ciddi ivme kazandırılmasının amaçlandığına vurgu yaptı.

Ürgüp Ziraat Odası Başkanı Mustafa Korkmaz'da yaptığı açıklamasında, “Üstün 42 Yerli Fasulyenin hasadını Kaymaklı beldesinde Ürgüp Mazı köyü yolu 2. Km düzenlenen tarla gününde gerçekleştirdik. Patates siğili hastalığı nedeniyle karantinaya alınan alanlarda ve diğer alanlarda alternatif ürün olarak ekimi yapılan Üstün 42 cinsi fasulyenin rekoltesinin yüksek olması bizleri çiftçilerimizi mutlu ediyor. Şehrimizin verimli toprakları, yerli ve milli tohumlar ile daha da bereketleniyor. Daha önceki açıklamalarımda bahsetmiştim dışa bağımlılığın önüne geçmek daha sağlıklı gıdaya ulaşmak için yerli ve milli tohumu geliştirmeli, sahip çıkmalı ve ekimini yaygınlaştırmalıyız. Ürgüp Ziraat Odası Başkanlığı olarak Kaymaklı beldemizde ekimi yapılan tarlasına misafir olduğumuz çiftçimizi kutluyor, 2021 yılı bitkisel üretimi geliştirme projeleri kapsamında Yerli Kuru Fasulye çeşitlerinin Tanıtımı ve Yaygınlaştırılması amacıyla Tarla Günü etkinliğini organize eden İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze ve Kaymaklı Belediye Başkanlığımıza teşekkür ediyoruz.

Üstün 42 Fasulye Çeşidi - Hasat Sonucu: ortalama 400-550 Kg/da (1000 metrekare), bildiğimiz diğer denenen tohumlarda ise 200-280 kğ/da (1000 metrekare)’de sulu tarım.

Proğram sonunda katılımcılara Nevşehir Kaymaklı'in meşhur kuru fasulye yemeği ikram edildi.