2016 yılı pancar ekim sezonunun başladığını ifade eden Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altınışık,“İnşallah verimi yüksek, bereketli ve kaliteli bir yıl olur. Geçen sene üreticilerimiz pancar konusunda biraz sıkıntı çekti. Geçen yıl biraz kurak ve hastalıklı geçti. Birçok üreticimiz bu ve buna benzer nedenlerle pancar kotasını dolduramayarak cezai müeyyide durumuna düştü. İnşallah bu yıl üreticimiz rahat eder.
Eli nasırlı üreticilerimiz şimdiden sahaya indi. Üreticilerimiz sürekli olarak masraf etmekte. Girdilerimiz gerektiğinden fazla yüksek. İnşallah bu yıl yağışlarımız da bol olur ki üreticilerimiz umduğunu bulur ve masrafları düşmüş olur. Hükümetimizin açıklamış olduğu şeker pancarı fiyatı da üreticilerimize gerçekten şeker gibi geldi. Bu fiyat açıklaması üreticilerimizi kurtardı. Yaklaşık 200 TL civarında bir fiyat açıklandı” dedi.

"ŞEKER PANCARINDA KOTA TEFECİLERİNE DİKKAT"

Tarım ve hayvancılığın pancar kapsamında piyasalarda kota tüccarlığı başladığına dikkat çeken Altınışık, “Tarlada, sahada çalışmadan, herhangi bir ürünü olmadan kota tüccarlığı yapanlar var. Bu durum gerçekten çalışan ve emek veren çiftçilerimizi ciddi şekilde sıkıntıya sokuyor. Biz Nevşehir Ziraat Odası Başkanlığı olarak tüccarlık yapan, kota tefeciliği yapan insanların takipçisi olacağız. Bu insanlar tarlalarda ekim dikim yapmadan hayali raporlar tutuyor. Sonra da buradan gelir elde ediyorlar. Geçen sene eksik kotalarımız vardı. Birçok tüccar Nevşehir’deki ürettiğimiz şeker pancarını ilimiz dışındaki bazı fabrikalara götürdü. Burada da üreticilerimiz ciddi sıkıntılar yaşadı. İnşallah bu sene buna mani olacağız. Nevşehir denince akla tarım ve hayvancılık gelir. Nevşehir'imiz verim ve kalite yönünde değerleri çok yüksek topraklara sahip bir il. Protein değerimiz çok yüksek. Zaten gördüğünüz gibi glikoz üretmiyoruz. Direk organik ve doğal yöntemlerle şeker pancarı üretiyoruz” diye konuştu.

Nevşehir 'de glikoz değil tamamen doğal yollardan pancar üretimi yapılıyor.

Şeker pancarı eken çiftçiler ise, geçen yıl kuraklık yaşadıklarını belirterek, bu yıldan umutlu olduklarını söylediler. Şuan ekimlerin başladığına dikkat çeken çiftçiler, “Şu ana kadar yağışlarımız gerçekten iyi geçti. İnşallah bundan sonra da yağışlarımız iyi olur ve tüm çiftçilerin yüzü güler” dediler.

Nevşehir'in 41 köyü ile Başta Kozaklı olmak üzere Derinkuyu , Acıgöl , Avanos ve Gülşehir ilçelerinde Şeker pancarı yetiştiriciliği yapılmaktadır.