Konya, Nevşehir, Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Karaman illerinin elektrik dağıtım hizmetlerini yürüten Meram Elektrik Dağıtım AŞ.'nin (MEDAŞ) elektrik kesintileri ve voltaj dalgalanmaları esnaf ve sanayiciyi zor durumda bırakıyor. Sık sık yaşanan elektrik kesintilerinin makine, cihaz ve programlarında binlerce liralık zarara yol açtığını söyleyen işadamları, MEDAŞ'ı adeta şikayet yağmuruna tutuyor. Esnaf ve sanayici, ilgili kurum hakkında bulundukları illerin valiliklerine ve bakanlıklara şikayet dilekçeleri yazıyor. Bir çok sanayici cihazlarının arızalandığını, organizasyon, üretim ve ihracatının etkilendiğini dile getiriyor. Bazı sanayiciler ise yatırımlarını durdurup başka şehirlere göçüyor.

Konya Astim Organize Sanayi'de hizmet veren Hydrotime Genel Müdürü Muhteşem Polat, sık sık yaşanan elektrik kesintilerinin elektronik makinelerinin devrelerine zarar verdiğini ve bu nedenle ihracatlarında aksaklıklara neden olduğunu aktarıyor. Polat, makinelerinin arızalanmasının ihracatlarında aksaklıklara neden olduğunu dile getiriyor. Otopratik Konya Şube Müdürü Mehmet Özdipi, Konya'nın en düzenli bilinen sanayi sitesi Büsan'da yer almalarına rağmen 7 aydır zamansız ve programsız elektrik kesintileri yaşadıklarını belirtiyor. Özdipi, bu sorunun iş yerindeki elektronik cihazlarda ve kullandıkları hassas programlarda kalıcı hasara neden olduğunu ifade ediyor.

 

"BÜTÜN BORÇLU VE ALACAKLILARIMIZ SİLİNDİ"

 

MEDAŞ'ın sorumluluk bölgelerinde özellikle sanayi tesislerinde aylardır takip eden kesintiler, telafisi olmayan zararlara yol açıyor. Voltaj dalgalanmaları ve kesintiler nedeniyle şirketin muhasebe programının çöktüğünü anlatan İlgün Tarım Makine ve İlaç Sanayi Genel Müdürü Nazmi Başak İlgün, "Muhasebe programımız çöktü ve bu nedenle bütün borçlu ve alacaklarımız silindi. Bu zararımız tutanaklarla da tespit edilmiştir. Elektrik kesintileri zaman kaybına ve işçilerin boş vakit geçirmelerine neden oluyor. Bu nedenle MEDAŞ hakkında şikayetimiz büyük." dedi.

 

Aktif İşadamları Derneği (AKTİSAD) Başkanı Soner Cesur, dernek üyesi işadamlarından elektrik kesintileri nedeniyle çok sayıda şikayetler geldiğini aktarıyor. Cesur, "Belli belirsiz oluşan elektrik kesintileri ve voltaj düşüklüğü nedeni ile sanayici zarar görüyor. Bunun izahını kimseye yapamayız. Esnafımızın bu sorunu bir an önce çözülmeli" çağrısında bulunuyor.

 

Canbilenler Döküm'ün Genel Müdürü Bahattin Canbilen, Dökümcüler, Büsan, Kostim, Konsan ve Hurdacılar sanayi sitelerinde voltaj düşüklüğü ve enerji dalgalanmaları nedeniyle arızalar yaşandığını aktarıyor. Canbilen "Kesintiler özellikle yüksek enerji kullanan ergitme ocağı ve makinalarda yüksek maliyetli arızlara sebebiyet vermekte ve bunun tahsili nasıl takip edileceği bilinmemektedir. Arıza ile ilgili çağrılar Ankara çağrı merkezinden alındığı için sorunun çözümü çok uzun zaman alıyor ve muhatap bulunamıyoruz" diyor.

 

"AÇMA KAPAMA ÜCRETİ İÇİN İŞLEM YAPIYOR"

 

MEDAŞ'ın yeni abone olacaklar için saat ve abone kutularını sokağın dış kısmına konulması zorunluluğu getirdiğine dikkat çeken Canbilen, "Bunu yapmayana elektrik enerjisi vermemesi yeni olacak abonelerin yüklü miktarda tesisat yatırımına girmesine sebep oluyor. Bu işlem gayri kanunidir. Ayrıca herhangi bir tesisat malzemesinde, özellikle yatırım ağırlıklı, kendi kurdukları AL-CEN şirketine yönlendirme yapılarak devlet zarara uğratılıyor." dedi. Canbilen, MEDAŞ'ın ödeme günlerini tatil öncesi günlere göre ayarlayıp kullanıcıyı cezalandırdığını öne sürerek "Ödeme süresinin vadesini kullanarak kanunun kesme için yazılı ihbar edici emrine uymayarak açma-kapama ücreti almak için işlem yapıyor." iddiasında bulunuyor.

 

İyka Genel Müdürü Sami Karadayı ise "Alacağına şahin kesilen, son ödeme tarihinden 3 gün sonra elektriği kesen ve direk avukatlara havale eden MEDAŞ, konu hizmete gelince maalesef neredeyse Afrika ülkelerini aratmaktadır." ifadelerini kullanıyor.

 

"YATIRIMCI KIRŞEHİR'İ TERK EDİYOR"

 

Kırşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Müfit Göçen, MEDAŞ'ın elektrik kesintileri nedeniyle bazı yatırımcıların ildeki yatırımlarını başka illere taşıdığını söyledi. Göçen, Türkiye'nin birçok bölgesinde elektrik ile ilgili ciddi bir sorun yaşanmazken Kırşehir'de son yıllarda sıkça rastlanan ve oldukça ciddi problemlere sebep olan elektrik kesintileri başta günlük ticaret olmak üzere sanayicileri de olumsuz etkilediğini dile getirdi.

 

Kesintilerin ilgili firma tarafından bilgi dışı ve iş hayatının en yoğun dönemlerinde gerçekleştirildiğine dikkat çeken Göçen, "İşyerlerinin başta pos makinası, yazar kasa, soğutma ve ısıtma cihazları olmak üzere elektrikli aletler işlem dışı kalınca günlük ticaret olumsuz etkilenmekte. Elektrik kesintilerinin Organize Sanayi Bölgesi olmak üzere Kırşehir'de üretim ve ticaret yapanların ciddi maddi kayıplarına sebep olduğu gibi günlük hayatın da olumsuz etkiliyor. Tüm bu olumsuzluklar şu anda mevcut ve ilimize gelmeyi düşünen yatırımcılarımız tarafından şikayet konusu olmakta ve bu güne kadar maalesef soruna çözüm bulunamamaktadır. Yetkilileri acilen göreve davet ediyoruz." dedi.

 

Geçtiğimiz günlerde bir grup esnaf, elektrik kesintileri nedeniyle zarara uğradıkları için MEDAŞ'ı Kırşehir Valisi'ne şikayet etmişti.

 

MEDAŞ yetkilileri Konya'da elektrik kesintilerinin Büsan ve Dökümcüler Sanayi Bölgesi'nde yoğunlukta olduğunu, Kırşehir'de de geçtiğimiz ay birkaç kez sorun yaşandığını doğruladı. Elektrik kesintilerinin bakım ve yeni hatların hizmete alınmasıyla ilgili olduğunu iddia etti. Yetkililer son 3 yılda hizmet verdikleri şehirlerde toplam 350 milyon liralık yatırım yaptıklarını açıkladı.