Nevşehir Tarım ve Orman İl Müdürü Özgür Memiş, Derinkuyu İlçesinde mısır ekili alanlarda incelemelerde bulundu ve Silajlik Mısır hasadına katıldı.

İl Müdürü Memiş, "Hayvancılığın modern şartlarda ve ekonomik olarak gelir seviyesini artıracak düzeyde yapılabilmesi için genetik kapasitesi yüksek ırkların tercih edilmesi, iyi bir barınak ve çevre koşulları ile doğru ve yeterli besleme yapılması şarttır. Yeterli ve doğru besleme yapılamazsa genetik kapasitesi yüksek ırklardan, çok iyi barınak ve çevre koşullarında dahi yüksek verim elde edilmesi mümkün değildir.

Bu nedenle hayvan beslemede kaliteli kaba yem temini oldukça önemlidir. Özellikle süt sığırcılığında kaliteli kaba yem olarak yararlanılabilecek en önemli kaynak mısır silajıdır. Mısır silajının faydalarından bahsedecek olursak;

  • Silajlık yem bitkileri arasında en kaliteli silaj elde edilen üründür. Mısırın silajlık olarak değerlendirilmesiyle birlikte bitkinin toprak üstü aksamlarının tamamından yararlanılmış olur.
  • Yeşil otun bulunamadığı kış aylarında yeşil yem olarak hayvancılıkta kullanılabilecek en ekonomik ve yüksek verimli yem kaynağıdır.
  • Ot depolama sorunu ve depo masrafları en aza indirilir. 2 ton kuru otun depolandığı yere 15 ton yeşil yem depolanabilir.
  • Yeşil yemlerin kurutulmasıyla elde edilen kuru otlarda sap ve yaprakları sertleşerek dökülür. Sap kısımlarının sertleşmesi kuru otun hayvan tarafından sindirimini zorlaştırır. Besin değeri kaybına yol açar. Silolanan silajlık yemlerin besin değerindeki kayıp ise kuru ota göre önemsenmeyecek düzeyde düşüktür. Silajlık yemlerin sindirimi daha kolay ve süt üretimine katkısı daha fazladır.
  • Silajlık mısırın vejetasyon süresinin silajlık olmayan bitkilere oranla daha kısa olması ikinci ürün üretimine olanak sağlamaktadır.

 Ben bu vesileyle silajlık mısır hasadının ve tüm üretim sezonunun bol bereketli olmasını temenni ediyorum." Dedi.