Altın Piyasası Belirsizlikleri Sever 28 Ekim tarihinde açıklanan Amerika 3. Çeyrek Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYIH) artışı %2,9 olarak beklentilerin üzerindeydi. Buna rağmen veri sonrasında Doların değer kaybı büyük ölçüde Demokrat Parti Başkan Adayı Hillary Clinton dosyası ile ilgili gelişmelere bağlanabilir. Amerikan genel seçimleri öncesinde piyasanın tansiyonu yükseliyor. Kuşkusuz belirsizliklerin arttığı bir yatırım ortamı en çok güvenli liman olarak görülen altın piyasasına yarıyor. Bu hafta ayrıca Merkez Bankaları toplantıları var, 01 Kasım Japonya ve Avustralya, 02 Kasım Amerika ve 03 Kasım İngiltere Merkez Bankaları toplantıları ile piyasaları yoğun bir gündem bekliyor. Bu süreçte altın piyasası için önemli olan halen 98,50 endeks civarında işlem gören ve teknik olarak aşırı alım bölgesinde olan Dolar'ın daha düşük seviyeler test edip etmeyeceği konusu? 

Dolar Endeksi (DXY) geçtiğimiz haftanın son işlem gününde görülen 98,20 endeks seviyesinin altına gerilediği takdirde altın fiyatlarının 1280 dolar/ons üzerine yerleşmesi beklenebilir. Doların tekrar 99,00 endeks seviyesine doğru hareketlendiği bir ortamda ise altında düşüş sınırlı kalabilir. Sebebi bir sonraki hafta yapılacak olan genel seçimler ve olası sürprizlerin yaratacağı belirsizlik. Bu hafta Cuma güne benzer bir hareket ile altın piyasasının satış yapmayı düşünenlere fırsat vereceğini tahmin ediyoruz. 

Fon net pozisyon miktarı ve opsiyon piyasaları eğilim 

25 Ekim tarihinin işlemlerini içine alan derinlik raporunda vadeli ve opsiyon piyasasında fonların net uzun pozisyon miktarı 17,518 kontrat artış ile 212,413 seviyesine yükseldi. Fon işlemlerinin detayında, 13048 kontrat uzun pozisyon açılırken fonların kısa pozisyon miktarında 4470 kontrat düşüş var. Bu tabloda piyasada açık pozisyon (OI) miktarının da arttığı görülüyor. Grafikte artan fon net uzun pozisyon miktarının yanında alım ve satım opsiyonları arasındaki farkı gösteren 25 delta RR eğrisi ve fiyatları görüyoruz. Ekim ayının ilk haftasından itibaren opsiyon piyasası işlemcilerinin altın alım opsiyon talebinde artış gözlendi. 
Geçtiğimiz hafta bu görünümüm yerini kararsız bir harekete bıraktığı anlaşılıyor. Yükselen fon net uzun pozisyon miktarına karşı fiyatlar ve opsiyon piyasası işlemcilerinin piyasa eğilimi yatay iken bir sonraki raporda opsiyon piyasası kararını vermiş olabilir. 

Altın/dolar 30 günlük ters korelasyonu 

Eylül ayının son haftasında eksi 0,75 olan korelasyon bugünlerde eksi 0,65 seviyesine geriledi. Son haftalarda zayıflayan altın/dolar ters korelasyonu piyasaların risk alma iştahının azaldığını ifade ediyor. 

XAU/USD Paritesi 

Teknik olarak, 50 ve 100 günlük hareketli ortalamalar ve kumo bulutu altında teknik görünüm ile altın piyasası Eylül ayı başındaki düzeltme sürecini sürdürüyor. Ancak geçtiğimiz hafta piyasanın 1265 dolar üzerinde kalmayı başarması ile haftanın son işlem gününde yaşanan 1284 denemesi bu hafta fiyatların 1270 desteği üzerinde kalabileceği imajı veriyor. Bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece altın piyasası tekrar 1284 dolar denemesi yapabilir.