Nevşehir'deki Aktif Güneş Enerjisi Santralleri ve Yapım Aşamasındaki Güneş Enerji Santralleri

Nevşehir Güneş Enerjisi Potansiyeli Haritası - Enerji Atlası 


Nevşehir Güneş Enerjisi Santralleri
Aktif Güneş Enerji Santralleri
S. Santral Adı İl - İlçe Firma Kurulu Güç
1) Derinkuyu Güneş Enerjisi Santrali Nevşehir, Derinkuyu 17 MW
2) Beşiktaş ve Kadıköy Güneş Enerjisi Santrali Nevşehir, Gülşehir 1,97 MW
3) Blok Bims Güneş Santrali Nevşehir, Merkez Blok Bims 0,28 MW
Yapım Aşamasındaki Güneş Enerji Santralleri
S. Santral Adı İl - İlçe Firma Kurulu Güç
1) Hamzalı Güneş Enerji Santrali Nevşehir, Gülşehir 5,90 MW
2) Hacıbektaş Belediyesi Güneş Enerjisi Santrali Nevşehir, Hacıbektaş Hacıbektaş Belediyesi 1,00 MW
3) BEC Tarım Güneş Enerjisi Tesisi Nevşehir BEC Tarım 0,50 MW
4) Nevşehir Belediyesi Güneş Enerjisi Santrali Nevşehir, Merkez Nevşehir Belediyesi 0,18 MW

Derinkuyu Güneş Enerjisi Santrali
Nevşehir'de bulunan Derinkuyu Güneş Enerjisi Santrali; 17 MW kurulu gücü ile ortalama 7.498 kişinin tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılar.

 
Derinkuyu Güneş Enerjisi Santrali Bilgileri
Kurulu Güç : 17 MW
Kurulu Güce Oranı : % 0.023
Yıllık Elektrik Üretimi : ~ 25 GWh
Güneş Paneli : Upsolar
Santralin Yeri : Nevşehir, Derinkuyu
İşletmeci Firma :
Lisans No : Lisanssız

Derinkuyu Güneş Enerjisi Santrali Nevşehir'in Derinkuyu ilçesindedir. Türkiye'nin 456. Nevşehir'in ise 3. büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye'nin 2. büyük Güneş Enerji Santrali'dir. GES'te Upsolar marka fotovoltaik güneş paneli kullanılmıştır. Derinkuyu Güneş Enerjisi Santrali ortalama 24.820.000 kilovatsaat elektrik üretimi ile7.498 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu (konut, sanayi, metro ulaşımı, resmi daire, çevre aydınlatması gibi) tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilir. Derinkuyu Güneş Enerjisi Santrali sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında ise 7.879 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapmaktadır.
Bu üretim kapasitesine sahip olan bir Güneş Enerji Santrali lisanssız elektrik üretim tesisi ile elektrik faturasının ulusal elektrik fiyatları üzerinden yılda yaklaşık 9.679.800 TL daha az geleceği söylenebilir. Ayrıca yıllık 24.820.000 kWh üretim kapasitesine sahip olan böyle bir enerji tesisin ürettiği elektrik TEİAŞ tarafından yurtdışından ithal edilmiş olsaydı toptan fiyatı ile yaklaşık olarak 4.167.526 TL ödeme yapılacaktı. Bu nedenle Derinkuyu Güneş Enerjisi Santrali enerjide dışa bağımlılığımızın azalmasına da katkıda bulunur.
17 farklı lisanssız elektrik üretim tesissinden oluşan Derinkuyu ilçesindeki GES'in ortakları Derinkuyu Enerji, Avanos Enerji, Nevşehir Enerji, Ertuğrul Gazi Enerji, Yeşilöz Enerji, Selçuklu Enerji, Uygur Enerji, Kaymaklı Enerji, Persler Enerji, Akadlar Enerji, Hititler Enerji, İskender Enerji, Atilla Enerji, Hunlar Enerji, Ürgüp Enerji, Göreme Enerji ve Peribaca Enerji firmalarından oluşmaktadır.​

Blok Bims Güneş Enerji Santrali (GES)
Nevşehir'de bulunan Blok Bims Güneş Enerji Santrali (GES); 276 KW kurulu gücü ile ortalama 125 kişinin tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılar.

 
Blok Bims Güneş Santrali Bilgileri
Kurulu Güç : 276 KW
Kurulu Güce Oranı : % 0.0004
Yıllık Elektrik Üretimi : ~ 403 MWh
Güneş Paneli : Canadian Solar
Santralin Yeri : Nevşehir, Merkez
İşletmeci Firma : Blok Bims
Lisans No : Lisanssız

Blok Bims Güneş Enerji Santrali (GES)Nevşehir'in Merkez ilçesi Niğde Yolu 13. Km. bölgesindedir. Blok Bims firmasına ait santral 276 KW kurulu gücü ile Türkiye'nin 1321. Nevşehir'in ise 8. büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye'nin 233. büyük Güneş Enerji Santrali'dir. GES'te Canadian Solar marka fotovoltaik güneş paneli kullanılmıştır. Blok Bims Güneş Santrali ortalama 402.960 kilovatsaat elektrik üretimi ile125 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu (konut, sanayi, metro ulaşımı, resmi daire, çevre aydınlatması gibi) tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilir. Blok Bims Güneş Santrali sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında ise 130 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapmaktadır.
Bu üretim kapasitesine sahip olan bir Güneş Enerji Santrali lisanssız elektrik üretim tesisi ile elektrik faturasının ulusal elektrik fiyatları üzerinden yılda yaklaşık 157.154 TL daha az geleceği söylenebilir. Ayrıca yıllık 402.960 kWh üretim kapasitesine sahip olan böyle bir enerji tesisin ürettiği elektrik TEİAŞ tarafından yurtdışından ithal edilmiş olsaydı toptan fiyatı ile yaklaşık olarak 67.661 TL ödeme yapılacaktı. Bu nedenle Blok Bims Güneş Enerji Santrali (GES) enerjide dışa bağımlılığımızın azalmasına da katkıda bulunur.


Nevşehir Güneş Enerjisi Potansiyeli Haritası
Nevşehir'in yıllık global güneş radyasyonu veya güneş ışınımı haritası ile ilçelere göre güneş enerjisi potansiyelini, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü (YEGM) tarafından hazırlanan aşağıdaki haritada görebilirsiniz.