Bakanlığımız Tarımsal Araştırma ve Politikalar Genel Müdürlüğü öncülüğünde,  İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü koordinasyonunda Nevşehir'de denemesi yapılan çeşitlerin değerlendirilmesi ve bir dizi incelemelerde bulunmak üzere Bakanlığımız Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Sayın Dr. Nevzat BİRİŞİK İlimize geldi.

Müdürlüğümüzde TAGEM Genel Müdürü Nevzat BİRİŞİK ve TAGEM Yetkilileri ile İl Müdürü Okan YILMAZ, İl Müdür Yardımcısı Gürol ÇETİN ve Şube Müdürlerinin katılımlarıyla  değerlendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda Nevşehir'de denemesi yapılan buğday çeşitlerinden Aytenabla, Şanlı, İmren, Eminbey, Tekfen1013, Tekfen2064, Tekfen2071, Tekfen2038 ve arpa çeşitlerinden Bozlak, Zeynelağa, Avcı2022, Burakbey, Tosunpaşa ile Atmaca çeşidi Kuru Fasulye ve Patates Çeşitlerinden Onaran2015, Nam, Leventbey, Muratbey, Niğşah ve Saruhan çeşitlerinin gelişimleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunuldu.

Düzenlenen toplantının ardından Kaymaklı Kasabasında denemesi yapılan Patates Çeşitlerini incelenmek üzere Çiftçimiz Mustafa EKMEKÇİ'nin tarlasına gidildi.

Burada bir açıklama yapan TAGEM Genel Müdürü Sayın Dr. Nevzat BİRİŞİK "Bugün Kırıkkale Kırşehir ve Nevşehir'de bir dizi incelemelerde bulunduk asıl amacımız sorunlarımızı yerinde görmek ve özellikle yönetici arkadaşlarımız da İl Müdürlerimiz, İl Müdür Yardımcılarımız, Şube Müdürlerimiz ve Enstitü Müdürlerimiz ile sorunlarımızı değerlendirmek üzere istişareler ederek incelemelerde bulunduk. 

Tabii Nevşehir deyince en önemli konu her zamanki gibi patates. Elbette ki biz Türkiye'de patates üretimi açısından çok mesafe kat ettik. Nevşehir üreticimiz de Patates üretim tekniği açısından son derece bilinçli çok Gayretli çok cefakar fedakar bir çiftçidir.

Ancak Ülke olarak bizim açımızdan en önemli husus, patates üretimini kendi çeşitlerimiz ile devam etmek. Yaklaşık 50 yıllık araştırma programı sonucunda bugün bu arazide bir çiftçimizin kendi imkânlarıyla kendi şartlarıyla diktiği 7 çeşidi bir arada görüyoruz.

Bugün hasat olmadığı halde, yaptığımız incelemeler şunu gösteriyor ki Türk bilim insanlarının Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kendi imkanlarıyla geliştirmiş olduğu çeşitler ithal edilen çeşitlerden performans olarak çok daha iyi görünüyor dolayısıyla nasıl ki savunma sanayinde teknolojisinde kendi imkanlarımız da kendi ihtiyaçlarımızı gideriyorsak tarımın her alanında da kendi ihtiyaçlarımızı, kendi imkan ve kabiliyetlerimiz ile gidermeliyiz. ülkemizde yaygın bir şekilde tohumluk açısından Türkiye'nin dışa bağımlı olduğu ile ilgili bir iddia var. İşin Özünde Türkiye yurt dışından bir tek dane dahi tohum almadan mevcut üretimini başarıyla dört dörtlük yapabilir.

Ancak ticaretin doğal gereği ve ortaya çıkan yeni risklerden dolayı hastalık tuzluluk don dolu gibi risklerden dolayı zaman zaman çeşit değiştirmek durumundasınız.  İşte bu sebeple hem piyasanın farklı ihtiyaçlarını karşılamak hem de bu riskleri yönetmek için biz çok sayıda çeşit geliştiriyoruz.

Ama bu çeşidin piyasaya mal olabilmesi için öncelikle Üreticinin bunu arazisine ekmesi verimini performansını kalitesini ve hastalıklara dayanıklı belli durumunu görmesi lazım bu sebeple bugün burada arazide yaptığımız incelemede çok Sevindirici bizim adımıza gurur milletimiz adına da gurur olacak sonuçlar var inşallah hasat günü de burada bir şenlikle kutlanır ve çiftçimizin arazisinde elde ettiği performansı rekoltenin ithal çeşitlerden daha iyi olduğunu bütün basına ilgililere buradan göstermiş oluruz" dedi.

Tarla sahibi Mustafa EKMEKÇİ kendisine teslim edilen  tohumluklarla birlikte deneme amaçlı ithal bir tohum daha kıyaslama amaçlı ektiğini ifade ederek  "şu an kalite ve rekolte olarak tam bir şey diyemeyeceğim,  hasadın yapılmasını bekliyorum ancak  patateslerin büyüme ve gelişmenin şu anda iyi olduğunu görüyorum ve yerli çeşitlerin daha başarılı olacağını ümit ediyorum" dedi.

Daha sonra patates tarlaları gezilerek yapılan inceleme ile program sona erdi.