Nevşehir’imizin tescillenen 7. Coğrafi İşaretli ürünü “Kaymaklı Kuru Kaymağı” oldu. Kaymaklı Belediyesinin başvurusu neticesinde Bakanlığımıza bağlı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 5.5.2022 tarihli ve 124 sayılı Resmî Coğrafi İşaret Bülteni’nde ilan edildi. Hayırlı olsun.

Kaymaklı Belediye Başkanı Harun Çekiç müjdeyi şu sözlerle duyurdu; "Tarihi kuru kaymağımız “Kaymaklı Kuru Kaymağı” ismiyle tescillenmiştir. Kasabamıza hayırlı olsun. Artık Kuru Kaymağımızda Coğrafi işaretlidir. Kaymaklı kasabamızı tüm değerleri ile tanıtmaya Devam ediyoruz. Sıradaki mi???"

Kuru kaymak nedir?

Ortalama 7 kg sütün, kendi özel tepsisinde yaklaşık 10 saat odun ateşinde kaynamaya bırakılarak yapılır. Yöre halkı tarafından genellikle yaylalarda taze sütten üretilmektedir. Gennellikle balla tercih edilen kuru kaymak , kahvaltıların vazgeçilmez tadıdır.

 
Kaynatılmış süt, iyice ısıtılmış tandırın üstüne yerleştirilen bir tepsinin içine köpürtülerek dökülür. Tandırda kor halindeki ateşin üzerinde 1-2 saat kadar bekletildikten sonra tepsinin üzerinde biriken sütün kaymağı bir bıçak yardımıyla kenarlarından kesilir. Kesilen kaymak ince bir oklava yardımıyla ikiye katlanarak kaldırılır ve kalbur üzerine konularak gölgede kurutulur.
 
Kuru kaymak, bal sürülerek veya ılık su ile hafifçe ıslatılıp üzerine toz şekerden hazırlanan koyu şerbet dökülerek yenir.

İŞTE KAYMAKLIYA ÖZEL -KURU KAYMAK-

Malzemeler

5 kg süt

Yapılışı. Kuru kaymak kasabamıza adını veren bir yiyecektir. Saman ateşi ile iyice kızdırılmış tandırın üzerine kapatılan bir tepsi içine pişirilip kaynatılmış süt köpürtülerek dökülür. Tandırda kor halindeki saman ateşinin üzerinde 1-2 saat bekletilir. Bir bıçak ile tepsinin üzerinde kaymak tutan sütün kaymağı kenarlarından kesilir. İnce bir oklava ile ortasından takılır ve ikiye katlanarak kaldırılır. Kalbur üzerine konularak yarım ay şeklindeki kaymak gölgede kurutulur.

Servis : Kurutulan kaymak bal sürülerek veya ılık su ile hafif ıslatılan kaymağın üzerine toz şekerden hazırlanan koyu şerbet dökülerek servis yapılır.

İşte bazı faydaları...

- Kaymak İktidarsızlığa iyi gelir
- Balgam söktürücü:
Kaymak çözücü olduğu için, çam balı yada kekik balıyla karıştırılıp yenmeye devam edilir
- Mideyi düzenleyici: Kaymak, bal ile yenmey devam edilirse mideyi düzenler,gıdaların hazmını sağlar
- Mide ülseri,gastrit: Kaymak kekik yada çam balı,çok az miktarda deli bal ile karıştırılıp aç karnına yenmeye devam edilirse mideyi ülser va gastritten kurtarır