Özel sektöre ait ilk yerli ıslah Patates Tohumu "SULTAN ECEM" Anka'dan...

Patates Tohumculuğu konusunda ülkemizde lider kurum olan Anka-Meijer Tohumculuk, Türkiye'de özel sektöre ait ilk yerli ıslah patates tohumunun ülkemizde üretim iznini 26 Aralık 2012 tarihinde aldı. "Sultan Ecem" adı verilen tohum çeşidinin tescil edilmesiyle, uluslararası patates tohum listesine de Türk çeşidi olarak kaydedilecek. Şirket ortağı ve Genel Müdürü Nejmi İnan "Tümüyle yerli olan çeşidimiz Sultan Ecem için tohum ithalatı yapmayacağız ve yurtdışına royalty (lisans bedeli) ödemeyeceğiz. Sultan Ecem'in ülkemizde ve çevre ülkelerde çok talep gören lider bir yemeklik çeşit olmasını bekliyoruz. Patates tohumunda kendine yeten bir ülke olma konusunda çok önemli bir adım attık. Önümüzdeki yıl üretim izni için müracaat edeceğimiz yeni ıslah çeşitlerimizle bunu daha da çeşitlendireceğiz." dedi.

İlk yerli ıslah patates çeşidine kızı Ecem'in ismini ekibi ile beraber verdiklerini belirten İnan, Sultan isminin de bundan sonraki tüm çeşitlerinin ilk ismi olacağını ve Türk isimleri ile birlikte kullanılacaklarını belirtti.

Yerli ıslah patates çeşidinin bulunmasında özellikle şirket ortağı Meijer-Potato'nun yaptığı teknik desteğin büyük faydası olduğunu ve projenin planlanandan daha önce sonuçlanmasını sağladığını söyledi.

Islah çalışmalarını kendi özkaynakları ile yaptığını belirten İnan, Kar Şirketler Topluluğu bünyesinde yer alan Tarım Grubunun projeye yaptığı desteklerin de önemini vurguladı. Kar Grup bünyesinde faaliyet gösteren Dikili Doku Kültürü Laboratuarı ve buna bağlı seralarının da projelerine tam destek verdikleri anlatan İnan, attıkları bu ilk adımı takiben yeni çeşitlerin geliştirilmesi için AR-GE'ye ve ıslah programına büyük önem verdiklerini ifade etti. Projeyi geliştirmek ve hızlandırmak için devlet desteğine bundan sonraki aşamalarda ihtiyaç duyacaklarını da ayrıca vurguladı.

Tohum üretim ve Islah çalışmalarında Tarım Bakanlığını her zaman yanlarında hissettiklerini söyleyen İnan, desteklerinden ötürü Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezine ve Niğde Patates Araştırma İstasyonuna özellikle teşekkür etti.

Tohum Birliklerinin kurulması ile dış pazar bulunmasında da çok hızlı yol katettiklerini ifade eden İnan, Türk Tohumcular Birliğine (TÜRKTOB) bağlı Bitki Islahçıları Alt Birliğinin (BİSAB) ve Tohum Sanayicileri Alt Birliğinin (TSÜAB) üye firmalarına olan desteklerinden övgü ile bahsetti.

2012 yılı verilerine göre yüksek kademe tohum üretiminin %60'ından fazlasını tek başına gerçekleştirerek sertifikalandıran firma, yine 2012 yılında patates tohum ihracatı yapan tek yerli tohum firması olmuştu. Çeşitli çevre ülkelere de deneme amaçlı gönderilen "Sultan Ecem" çeşidinin  yakın zamanda  ihracat için tercih edilen öncü bir çeşit olması bekleniyor.

Kar Şirketler Topluluğuna bağlı Anka Tohumculuk firmasının iştiraki olan Anka-Meijer Tohumculuk, ağırlıklı olarak sanayilik firmalara yüksek kademede tohum tedariki yapmaktadır. Firmanın hedefleri arasında yurtdışına bağlı kalmadan yüksek kademede tohumlukların ülkemizde üretilmesi, ülkemize ait çeşitlerin geliştirilmesi ve zaman içerisinde yurtdışına ihracatın yerli çeşitlerimizle arttırılması yönündedir.