Hürriyet'ten Neşe Karanfil'in haberine göre; Türkiye’deki en büyük uranyum kaynağı Nevşehir’de bulunuyor ve 22 bin tonluk bir kaynağa sahip.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre, son 10 yılda hız kazanan uranyum arama çalışmaları kapsamında 2020 sonu itibarıyla 580 bin 866 metre sondaj yapılarak bugüne kadar 11 bin 304 ton olan uranyum kaynağı yüzde 283 artırılarak toplam 32 bin 35 tona çıkarıldı. Türkiye’deki en büyük uranyum kaynağı ise Nevşehir’de bulunuyor ve 22 bin tonluk bir kaynağa sahip.

Türkiye yeraltı kaynaklarına sahip çıkıyor...

Nevşehir Radyoaktif Hammadde Aramaları Projesi kapsamında, Nevşehir ili Gülşehir ilçesi Dadağı ve Gümüşyazı köyleri civarında 2011 yılında jeolojik etüt çalışmalarıyla başlayan radyoaktif hammadde etüt çalışmaları sondaj çalışmaları sonucu zengin uranyum rezervlerine ulaşılmıştı.

Uranyum nedir? Nerelerde kullanılır?

Uranyum, radyoaktif bir kimyasal elementtir. Simgesi "U"dur. 1789 yılında Martin Heinrich Klaaproth tarafından keşfedilmiş ve 1841 yılında Eugene-Melchior Peligot tarafından izole edilmiştir

Uranyum, 60 yıldır bol miktarda konsantre enerji kaynağı olarak kullanılan çok ağır bir metaldir.
– Uranyum yer kabuğunda kalay, tungsten ve molibden gibi yaygındır.

– Uranyum, 1789 yılında bir Alman kimyacı Martin Klaproth tarafından zift maddesinde bulunmuştur. Kendisinden sekiz yıl önce keşfedilmiş olan gezegen Uranüs’ün adını almıştır.

– Uranyum, yaklaşık 6,6 milyar yıl önce süpernovalarda oluşmuştu. Güneş sisteminde yaygın olmasa da, bugün yavaş radyoaktif bozunması, Dünya’daki ana ısı kaynağını sağlayarak konveksiyon ve kıtasal sürüklenmeye neden olmaktadır.

– Uranyumun erime noktası 1132 ° C’dir. Uranyum için kimyasal sembol U’dur.

Nevşehir'de Diğer Madencilik...

Nevşehir ili pomza rezervi bakımından Türkiye 3.'sü olması ve toplam 450 milyon m3’lük pomza rezerv miktarı ile madencilik alanında ve bims, briket, tuğla gibi inşaat ürünleri üretiminde önemli bir yere sahiptir.

MTA verilerine göre;

  • Kozaklı, mermer ve kireçtaşı bakımından,

  • Hacıbektaş mermer ve tuğla kiremit bakımından

  • Gülşehir zeolit ve kaolin ve kayatuzu bakımından,

  • Avanos kum-çakıl ve kükürt bakımından

  • Ürgüp diyasporit, pomza ve mermer bakımından

  • Nevşehir Merkez ve Derinkuyu pomza bakımından

  • Acıgöl ise perlit ve pomza bakımından zengindir.

Kaynak: Hürriyet