Nevşehir, Niğde ve Kayseri illerinden Ziraat Odası Başkanlarının katılımlarında Bölgemizdeki patatese endeksli sorunlar ve çözüm önerileri görüşüldü.

Derinkuyu İlçe Kaymakamı Hasan KURT'un da katılımı ile Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli KENAR, Nevşehir Ziraat Odası Bşk.Y. Oruç BİLEN, Derinkuyu Ziraat Odası Başkanı Ömer YILMAZ, Yeşilhisar Ziraat Odası Başkanı Metin ALTIPARMAK, Ürgüp Ziraat Odası Başkanı Mustafa KORKMAZ, Acıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali GÖKPOLAT, Altınhisar Ziraat Odası Başkanı Ali ATASOY, Çiftlik Ziraat Odası Başkanı Arif DİNÇSOY un katılımı ile Bölgemizdeki patatese endeksli sorunlar ve çözüm önerileri görüşüldü.

Yapılan toplantı sonucunda Niğde, Kayseri, Nevşehir Milletvekilleri, ilgili Bakanlıklar ve Kurum ve Kuruluşlara sunulmak üzere Rapor haline getirilip Basın ve kamuoyu ile paylaşıldı.

Nevşehir – Niğde –Kayseri
İlleri Patates Ekim Bölgeleri
Sorun Ve Çözüm Önerileri

TZOB nin 01.05.2016 Tarihli Patates Raporunda da belirtildiği gibi Ülkemizde patates Sorun olmaktan genelde düşmüyor.

Ülkemizde üretimin yoğun olarak yapıldığı iller yüzde 14,18 payla Niğde, yüzde 10,37 payla Konya, yüzde 9,14 payla Afyonkarahisar, yüzde 8,57 payla İzmir, yüzde 6,32 payla Nevşehir, yüzde 6,05 payla Kayseri, yüzde 5,53 payla Sivas, yüzde 5,24 payla Bolu, yüzde 5,09 payla Aksaray’dır. Bu illerimizi sırasıyla Adana, Bitlis ve Kars illerimiz takip etmektedir. Ülkemiz üretiminin yaklaşık yüzde 82,75’i bu illerimiz tarafından yapılmaktadır. Patates siğili hastalığı nedeniyle karantina tedbirleri kapsamında ekim yasağı getirilmesiyle birlikte üretim Nevşehir, Niğde gibi illerimizden diğer illere kayma göstermiştir. Nitekim Kayseri ilinde üretim geçmiş yıllara nazaran iki katına çıkmış, Konya, Adana, Bitlis gibi illerimizde de üretim artmıştır.” 

Patateste ise Dünyada en önemli üretici ülkeler Çin, Hindistan, Rusya, Ukrayna ve ABD`dir.“Bu beş ülkenin dünya patates üretiminden aldıkları pay %50`yi aşmaktadır. Türkiye resmi kayıtlara göre 3,9 milyon ton,kayıt dışı tahmini üretim ise 1,6 milyon ton, toplamda 5,5 milyon ton üretim yapmaktadır.
TUİK verilerine göre 2015 yılında Nevşehir de 72.250 dekar alanda 315.418 ton, Niğde de 227 bin 466 dekar alanda 674 bin ton,Kayseri de 75 bin 197 dekar alanda 299,346 ton üretim yapılmıştır.

Patates üretiminin ağırlıklı yapılan bölgelerdeki Ziraat Odası Başkanları İle (Nevşehir,Niğde, Derinkuyu,Yeşilhisar,Gülşehir,Ürgüp, Çiftlik, Altunhisar) 23 Ağustos 2016 tarihinde Niğde ilinde yapılan patates sorunları ve çözüm önerileri bu sefer Nevşehir İli Derinkuyu İlçesinde
yapılmış, Patates te tespit edilen sorun ve çözüm önerileri maddeler halinde yetkili makam ve mercilere sunulmak üzere hazırlanılmıştır. 
Bölgemizde kışlık patateslerin hasadı yapılmış olup,şu anda ortalama satış fiyatı 1,40 Krş ile 2,30 Krş arasında dır.
Bazı çifçilerimiz tarlada söküm masrafını karşılamadığı için patatesini sökmemiştir. Depolara giren patatesler zaman içinde ortalama % 10 fire kaybı vermektedir. Aynı zamanda depo maliyeti de artırmaktadır.

1. İhracat Teşvik Priminin 70 $ olarak belirlenmesi ve 2017 yılı Nisan ayına kadar devam ettirilmesi talep edilmektedir.
2. Devletimiz tarafından Kamu Spotu adı altında patatesin reklamının yaptırılması, toplumun patates tüketimine özendirilmesi,
3. Ekmek üretimi için yayınlanacak genelge ile en az % 2 oranında una katılması sağlanırsa patatesin tüketiminde büyük katkı sağlanacağı düşünülmektedir.
4. Devlet yemekhanelerinde haftada en az iki kere patates ile ilgili yemeklerin dahil edilmesi (okul sütü kampanyası gibi) ve özendirilmesi.
5. Ülkemiz tarafından Gıda yardımı yapılan üçüncü Ülkelere patatesinde dâhil edilmesi.
6. Patates üretiminin Devlet tarafından kontrol altına alınması, denetlenmesi ve kota uygulamasına geçilmesi,
7. Tohumluk üretiminin Tarım Kredi Kooperatifi kanalları ile üreticilere verilmesi,
8. Sertifikalı patates tohumu üretimi yapan Şirketlerin, tohumluk patatesi üretimi dışında yemeklik patates üretimi yaptırılmaması.
9. Aynı tarlaya 3 yılda bir patatesi ekilebilme yasağının olmasına rağmen, iki veya üç ürün yetiştiren bölgelerin yılda 2 kez patates üretimi yapılmasının önüne geçilmesi ve denetimlerin artırılması gerekir. (Örneğin; İzmir/Ödemiş gibi)
10. Patates üreticileri birliği kurulmasını Devlet kontrolünde yapılması ve bu birlik adı altında desteklenmesini talep etmekteyiz. (örneğin; Süt Üreticileri Birlikleri gibi)
11. 2016 yılı kurak ve verim açısından da düşük geçtiğinden dolayı Devletimiz tarafından ertelenen Tarım Kredi Koop. Ve Ziraat Bankası borçları nda 2016 Yılı ÇKS sinin yapılmış olma zorunluluğu bulunmaktadır. Çiftçilerimiz o sebeple veya bu sebeple 2016 yılı ÇKS lerini yaptıramadığından ; gerek borç ertelemesinden,gerekse 2016 yılı MGD (Mazot-Gübre Desteği) den faydalanamamaktadır.Ayrıca Patates ekimine yasaklı tarlası bulunan çiftçilerimizin 3 yılda bir Alternatif Ürün Desteği (yasak tarla ) dosyası yapıldığından ve 2016 yılı ÇKS sini yaptıramayanların Alternatif Ürün Desteği dosyasına da müracaat edemediğinden mağdur durumda olanlar vardır.

Netice İtibarı ile ; 2016 yılı ÇKS sinin ve Alternatif Ürün Desteği nin kısa süreliğine uzatılarak ,mağduriyetlerin giderilmesi gerekmektedir.