FERİDUN TÜRKMEN GÖZÜYLE NEVŞEHİR TARİHİNE YOLCULUK

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Feridun Türkmen Nevşehir ili Kozaklı İlçesi Kalecik Köyü’nde 1956 yılında dünyaya geldi. Herikli aşiretinin yiğit ve çalışkan evlatlarından birisidir. Yaşamı boyunca üst üste ciddi acılar yaşamış ama yaşamdan bağını koparmamıştır.

Feridun Türkmen Kozaklı ve Kalecik Köyü’nü anlatan ilk kitabından sonra Nevşehir tarihine ışık tutan ikinci kitabını da yayınlamıştır. Kendisi yaşadığı sağlık sorunları sebebiyle yaşam savaşı verirken ilini yöresini de unutmamakta ve katkı sağlamaya çalışmaktadır.

Zinde Yayıncılık tarafından basılan kitap 400 sayfadır. Kitapta Nevşehir ve ilçeleri tarihi anlatılırken ilimizde yetişen bazı değerleri insanlarda tanıtılmaktadır. Özellikle Kozaklı ve Suvermez doğumlu çok sayıda ünlü isminde kısa özgeçmişleri kitapta yer almaktadır.

Kitabın önemli bir bölümünü de Herikli Aşireti oluşturmaktadır. Nevşehir yöresine yerleşen 16(aslında 17) köyün kısa tarihleri de kitapta yer bulmaktadır. Yazar ayrıca Nevşehir yöresine yerleşen bazı aşiret ve oymaklar açısından da ciddi bir incelemeye yer vermektedir. 1845-1846 yıllarına ait bazı köylerin nüfus bilgileri de kitapta yer almaktadır.

Kitabında ikinci bölümünde halk edebiyatına ciddi bir katkı sağlandığı ve yöremizdeki ağıtların derlendiği görülmektedir. Nevşehir yöresi ağıtlarının yer aldığı bugüne kadar yayınlanmış en kapsamlı kitap olarak karşımıza çıkmaktadır. Feridun Türkmen kitabı..

Kitabın üçüncü bölümünde de Şair Feridun Türkmen’e ait çoğu yöredeki yerleşim yerlerine , büyükleri ve yaşanan olaylara dair yazılmış şiirler yer almaktadır.

Kapadokya Kültür Derneği, Avrupa Nevşehirliler Platformu ve dokuz değerli Nevşehir sevdalısı (birisi de benim yeğenim Fatih Polatlı olmak üzere) insanın katkılarıyla yayınlanan bu kitap ilimiz tarihi açısından önemli bir eser konumundadır.

Feridun Türkmen ile henüz yüz yüze tanışma fırsatım olamadı. Ancak Herikli Aşiretine mensup Aşık Memiş torunu olarak beş kuşağa dayanan bir akrabalık bağımız da bulunmaktadır.

Şair /Yazar Feridun Türkmen tarafından kaleme alınan Nevşehir’de Tarihe Yolculuk isimli kitabı edinmek ve okumak her Nevşehir sevdalısı için gerekli ve önemlidir.