22 Aralık 1914'de "Bugün bizden vatan razı olacak; nefer şehit, ordu gazi olacak. " sözleri ile şehadete yürüyen Sarıkamış şehitlerimizi minnet ve rahmetle anıyoruz... Peki, Sarıkamış Harekatı - O Yıllarda Neler Yaşandı?

Sarıkamış‘ta 60 bini donarak olmak üzere 78 bin şehit vermiştik.

1914 yılının 15-22 Aralık tarihleri arasında, Sarıkamış yakınındaki Allahuekber dağlarında, Kars’ı Ruslardan geri almak için harekata katılan 60 bin asker donarak şehit oldu.

Başkumandan vekili Enver Paşa büyük bir güçle, Rusları hiç beklemedikleri bir yerden, Allahüekber dağlarından aşarak vurmayı ve Kars‘ı yeniden vatan topraklarına katmayı hedeflemişti.

Allahuekber dağlarının yer yer 2-3 bin rakımlı geçitlerinde ısı sıfırın altında 30 dereceye kadar düşüyordu. Türk askerlerinin büyük bölümü ise çölden gelmişti ve üzerlerinde yazlık üniformalar vardı.

Osmanlı askerlerinin bir çoğu Ruslar ile yapılan çarpışmalarda değil de ağır soğuk hava koşulları yüzünden şehit olmuştur. 

106 yıl önce Sarıkamış’ta kardan kefene bürünen, gözünü bile kırpmadan şehadete yürüyen kahraman ecdadımızı rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Mekanları cennet olsun! Gelin o günlerde neler yaşandı bu video ile bir kez daha hatırlayalım...