Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu(AABK), Alevi Bektaşi Federasyonu(ABF), Alevi Dernekleri Federasyonu(ADFE), Alevi Kültür Dernekleri(AKD), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Vakıflar Federasyonu(AVF) ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği(PSAKD)’nin katılımıyla 2021 UNESCO Hacı Bektaş Veli yılı etkinliklerinin delilini uyandırmak üzere Hacıbektaş’ta buluştular.

Hacı Bektaş Veli Dergahı önünde gerçekleştirilen ve kurum temsilcilerinin katıldığı oturumun ardından, Hacıbektaş Abdallar ve Müzisyenler Derneğine hayırlı olsun ziyaretinde bulunan heyet, Pir Evi önünde Hünkar’ın huzurunda delil uyandırdılar .

Dergah bahçesine kara dut dikimi geçekleştiren Alevi Bektaşi Kurum temsilcileri basına kapalı gerçekleştirecekleri toplantı için Hacıbektaş Belediyesi toplantı salonuna geçtiler.

Hacıbektaş’taki etkinliklere;  Hacıbektaş Belediye Başkan Vekili Hüseyin Yeltürk, Hacı Bektaş Veli Dergahı Postnişini Veliyettin Ulusoy, Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği Başkanı Mustafa Özcivan, Alevi Bektaşi Federasyonu(ABF) Başkanı Hüseyin Güzelgül,  Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu(AABK) yöneticisi Eren Yıldırım ve  M.Ali Çankaya Aziz Baba Dergahı Başkanı Fevzi Can, Alevi Bektaşi Federasyonu(ABF) İnanç Kurulu Başkanı Hasan Kılavuz, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri (PSAKD)Genel Başkanı Gani Kaplan, Avrupa Alevi Birlikleri Konfedarasyonu Kurucu Genel Başkanı Turgut Öker, Alevi Kültür Dernekleri(AKD) Genel Başkanı İsmet Kurt ve Alevi Bektaşi Kurum temsilcileri katıldı.

Etkinliklerin ardından Alevi Bektaşi Kurumları ortak bir basın bildirisi yayınladılar.

21 Mart 2021 Hacıbektaş- Alevi Bektaşi Kurumları Ortak Basın Bildirisi
 

Merhaba Canlar, Yoldaşlar,
Sizleri Pir Sultan gibi direnen, Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre, Ahi Evran gibi bilim ve sevgi öğreten, Kadıncık Ana gibi yoluna sahip çıkan, ulularımızın, pirlerimizin, mürşitlerimizin bize ulaştırdığı delilin narındaki ışıkla, aşkla selamlıyoruz.
Tarih boyunca yok sayılan inancımız, felsefemiz, değerlerimiz, yol önderlerimiz, bu topraklarda olmasa da dünyada farklı alanlarda hak ettiği değeri görüyor. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü, 2021 yılını Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre ve Ahi Evran yılı ilan etmesi, çok renkliliğimizi hiçbir baskın düşüncenin değiştiremeyeceğinin en güzel örneğidir. Görmezden gelinen her şey, daha da görkemli haliyle çıkar karşınıza.
Bugün doğanın uyandığı, zalime karşı direniş ateşinin yakıldığı, Şahı Merdan Ali’nin doğduğu Newroz bayramında, iyiye ve doğruya bağladığımız özümüzle bu meydandayız! Ulularımızın, değerlerimizin ışığını tüm dünyaya, elimizin, nefesimizin ulaştığı her yere ulaştırmanın, anlatmanın başlangıç çerağını yakıyoruz. Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli’den öğrendik, barışın, sevginin insanların yüreğini yeşerttiğini… İyinin kötüden üstün olduğunu… Ve 73 millete bir nazarda bakabilmeyi… İnsanlığa çağrımız da böyledir.
Taşıdığımız, yaktığımız çerağ, insanlığın çerağıdır. İnsanlığa, sevgiye, akla, bilime, eşitliğe, kardeşliğe, adalete, birliğe, özgürlüğe delil olsun diye yakarız. Bu zulüm kokan topraklar, bu kanlı tarih bizi defalarca haklı çıkardı ki; yol kardeşlik yoludur… Yol eşitlik yoludur… Yol akıl ve bilim yoludur… Yol barış yoludur…
Burada da uyandıracağımız çerağımızın ışığıyla, barıştan, kardeşlikten yana, karanlığa ışık olanların yolundan yürüyeceğiz. 73 millete bir nazarla bakmaya, bu topraklara eşitlik, kardeşlik ve barışı getirmek için mücadele etmeye devam edeceğiz. Aşk olsun bu yolu sürdürenlere…

“Dili, dini, rengi ne olursa olsun, iyiler iyidir” diyen Pirimizin eşiğinden,
“Ahi’nin eli, kapısı, sofrası açık; gözü, beli, dili kapalıdır” diyen Ahi Evran’a selam olsun!
Selam olsun “Gelin tanış olalım, işi kolayın kılalım
Sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz” diyen Yunus Emre’ye; bizim Yunus’a!

Cümlenize aşk- ı niyazlarımızla…

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu
Alevi Bektaşi Federasyonu
Alevi Dernekler Federasyonu
Alevi Vakıflar Federasyonu
Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Vakfı
Alevi Kültür Dernekleri
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği

                          

Kaynak: Hacıbektaş Haber