Hasatın başlaması ile birlikte sıkça rastlanan anız yangılarına karşı Nevşehir Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce çiftçilere anız yakmamaları konusunda çağrıda bulundu.

Tarım ve Orman İl Müdürü Okan YILMAZ, Anızların yakılması ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi “ Anızların yakılması sonucu toprağın üst tabakasında oluşan külün,toprağın organik maddelerce zenginleşen mikroorganizmaların yok olmasına sebebiyet vermektedir. Bunun sonucu olarakhem toprakta hem de üründe verim kaybına yol açmaktadır. Sezonunda ürün için atılan gübrenin bir kısmı, bitkinin hasattan sonra toprakta kalan kısmında kalmakta olup, toprağın sürülmesi ile de tekrar toprağa faydalı olabilecekken bazı çiftçilerimizin anızları yakarak bunu yok ediyor. Anız yangının başka bir zararı da topraktaki tuzluluk oranı artırmakta ve çoraklaşmaya sebep vermektedir. 

Rüzgârın etkisiyle kontrol edilemeyen anız yangınları komşu tarladaki mahsule sıçramakta, meskûn mahalleri tehdit edecek boyutlara ulaşabilmektedir. Kontrolden çıkan anız yangınları ormanlık ve ağaçlık bölgelere ulaşıp, yetişmesi yıllar süren binlerce ağacın, doğal güzelliklerin ve tatlı su kaynaklarının yok olmasına sebep olmaktadır. 

Anız yangınlarının ülkemize verdiği başka bir zararı da, tarım arazilerinin üzerinden geçmekte olan enerji, iletişim ve haberleşme hatlarının zarar görmesine, dolayısıyla hizmetlerin aksamasına sebep olmaktadır. Anız yakmakla doğal denge bozulmakta, doğada bulunan faydalı böcekler ve hayvanlar yok olurken, ortama adapte olan zararlı böcekler hızla çoğalmakta, küresel ısınmaya sebebiyet verilmektedir. Yaratılan canlılar yakılarak, gayr-i insani bir iş gerçekleştirilmektedir" dedi.

Nevşehir Valiliğinin İlimizde anızyakılmasının03.07.2020 tarih ve 1848963 sayılı 2020/2 No’lutebliği ile yasaklandığını da bildiren  İl Müdürü Okan YILMAZ, 2872 Sayılı Çevre Kanununa göre Anız yakılması, çayır ve mera’ların tahribi ve erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyetin yasak olduğunu ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2020/1 nolu Tebliği gereğince anız yakanlara her dekar için 73,68 lira idari para cezası verileceğini, anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda cezanın beş kat arttırılarak uygulanacağını hatırlatarak çiftçilerimizin hem kendi hem de ülke menfaatleri açısından bu konuda gerekli hassasiyeti göstermelerini istedi.

Anız Yangınlarına karşı  156 Jandarma, 155 Polis ve Yangın söndürme için ise 110 İtfaiye ihbar hatlarını arayınız.