Büyükler (anne / baba vb.);çocuklarını /ailelerini / sevdiklerini,toplu ulaşım araçları ile seyahate göndermeleri gerektiğinde, firmayı /aracı /sürücüyü kendince test eder; ona göre karar verir. Aile bireyleri / sevdikleri; başka kişilerin kontrolündeki araçla seyahat ettiğinde, sık sık iletişime geçilir / seyahat süreci sorgulanır / adeta ara raporlar alır. Büyükler kendileri araç kullandığında ise otomobildekilerin emin ellerde olduğunu düşünür. Ama istatistikler hiç te aynı görüşleri/ rakamları paylaşmamaktadır.

EGM- Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı-2018 Yılı Trafik İstatistik Bülteni’ne göre;

2018 yılı içerisinde toplam kazalar içinde “otomobillerin” kazalara karışma oranı % 53,07;  “sürücülerin araç hızını; yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uygun araç kullanmadıklarındaki” kaza oranı ise % 39,28 ’dir.

Otomobil, sürücü ve hız üçlüsü irdelendiğinde; özellikle otomobil sürücülerinin seyrüsefer sürecinde; toplu taşımada “firma / araç / sürücü tercihinde” gösterdiği duyarlılığı, direksiyon başına geçince göstermediği; ego merkezli bir düşünce içerisinde, tüm yolların önce kendisinin olduğu içgüdüsüyle hareket ederek; sağ pedala, beyninin gazıyla daha fazla bastığı; trafikteki diğer araçlar / aşırı hız / motivasyon denklemi sonucununda her zaman dünyevi çıkmadığı; maalesef hiç istenmeyen olumsuz vakaların ortaya çıktığı ve kaza olarak istatistiklere yansıdığıgörülmektedir.

Uzun tatil dönemlerinde Ülkemizde / İlimizde trafik sirkülasyonunun normalin çok üzerinde gerçekleşmesi; araçlarda Km kadranının izin verilen hız sınırlarının çok üzerinde olması, sürücülerin bu özelliği avantaja çevirme arzusu ve daha kısa sürede varacakları yere erişmek istemesi trafikte kaza riskini artırmaktadır. Karayolları ne kadar trafiğe uygun olsa da / görevliler denetimlerini ne kadar sıklaştırsa damaalesef kazalar ortaya çıkmaktadır.

Kemer takarak/ telefonla konuşmayarak / otomobilinhızını, yol- hava- trafik yoğunluğuna göre  ayarlayarak / trafik kurallarına uyarak, güvenli bir sürüş gerçekleştirebilir.Sürücüler; aileleri için / sevdikleri için / kendileri için; adrenalin yükselmesine sevk eden tüm unsurları alt edip, trafik güvenliğine azami riayet ederek sağ-salim seyahatlerini gerçekleştirebilirler.

Trafik kurallarına uyulduğu,mutlu / kazasız günler dileğiyle.

Nevşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Endüstri Meslek Lisesi)

Nevşehir’de Trafik Güvenliği