İki gün sürecek olan ve 42 üye ülke ve 16 gözlemci ülke’nin katılımıyla ilk kez Nevşehir’de gerçekleşen  Asya Parlamenter Asamblesi ( APA ) 2. Başkanlık Divanı Toplantısı Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde gerçekleştiriliyor.

Asya Parlamenter Asamblesi (APA) İkinci Başkanlık Divanı Toplantısı Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde başladı.

Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel'in konuşmasıyla başlayan Asya Parlamenter Asamblesi 2. Başkanlık Divanı Toplantısı Ürgüp Perissia Otel'de düzenleniyor. 

Nevşehir Kapadokya bölgesinin tanıtımı açısından da oldukça önem arz eden ve ülkemizin dönem başkanı olduğu, "Asya Parlamenter Asamblesi’nin Başkanlık Divanı ve Temel Dökümanlar Çalışma Grubu Birleşik Toplantıları" açılışına, Asya Parlamenter Asamblesi (APA) Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan, Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, AK Parti Nevşehir Milletvekili TBMM Divan Katip Üyesi Mustafa Açıkgöz, Ürgüp Belediye Başkanı Mehmet Aktürk ile Asya Parlamenter Asamblesi (APA) delegeleri katıldı. 

Açıkgöz; “Barışın ve Kalkınmanın Yükselen Yıldızı Türkiye” 

AK Parti Nevşehir Milletvekili ve TBMM Katip Üyesi Mustafa Açıkgöz burada yaptığı açıklamasında; "Asya Parlamenter Asamblesi (APA) 2. Başkanlık Divanı Toplantısına ve konuklarımıza; sevgi, hoşgörü ve muhabbet diyarı #SevdamızNevşehir’imizde ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Herkes için “Daha Adil Bir Dünya Mümkün” dedi.

Asya Parlamenter Asamblesi İkinci Başkanlık Divanı Toplantısı Nevşehir'de başladı

APA Başkan ve Başkan yardımcılarınında belirleneceği 13. Genel Kurulda önemli kararların alınması bekleniyor. Bugün açılış töreni ile başlayan APA İkinci Başkanlık Divanı Toplantısı 13 Ekim Çarşamba günü sabah proğramıyla devam edecek ve akşam saat:18:00 de tamamlanacak. 

Ardından (14 Ekim Perşembe) Asya Parlamenter Asamblesi’nin 13. Genel Kurul Toplantısının son gününde Nevşehir’in turizm potansiyelinin tanıtılması için Kapadokya'da bazı geziler düzenlenecek. 17 ülke katılımcılarına Nevşehir Kapadokya Bölgesi’nin tanıtılması için bu toplantının bir fırsat oluşturması bekleniyor.

Aralarında Çin, Rusya, Pakistan ve Körfez ülkelerinin de yer aldığı 42 üye ülke ve 16 gözlemci ülke parlamentosu ile 10 gözlemci örgütten oluşan APA, üye ülkeler ve Asya bölgesinde barış, refah, ekonomik ve sosyal ilişkiler konularında parlamentoların işbirliğini amaçlıyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 2001 yılında Kamboçya’da yapılan genel kurul toplantısı ile APA’ya üye oldu. 2016 yılında Kamboçya’da yapılan 9. genel kurulda katılımcı ülkelerin onayıyla önümüzdeki 2 yıllık dönem için APA dönem başkanlığını TBMM aldı. Türkiye, 2017-2019 yılları arasında APA Dönem Başkanlığını yürüttü.