Avanos'ta ki tarihi konağa ismini veren merhum Doktor Hacı Nuri beyin kızı, Avanoslu merhum Doktor Mehmet Yaşar Güven'in eşi Hatice İffet Güven (94) bugün İstanbul'da toprağa verildi.

Hacı Nuri (Mehmet) Bey ile Ayişe Behire Hanım’ın 4 çocuklarından yaşayan son temsilcisi olan Hatice İffet Güven'in vefat haberini Nevşehir'in Avanos İlçesi'nde turizimcilik yapan emekli öğretmen Muharrem Gürdal sosyal medya hesabından şu sözlerle duyurdu;

İFFET HANIMI KAYBETTİK

Taş köprüden geçip, eski Avanos'a geldiğinizde, tam karşınızda görkemli bir konak görürsünüz, o konağın sahibi Atatürk'le birlikte Sivas kongresinde bulunmuş, askeri doktor Hacı Nuri beydir. Hacı Nuri beyin kızı İffet hanım bugün İstanbul'da toprağa verildi. İffet hanımın annesi Ortahisarlıydı. Eşi de Avanoslu Merhum tıp doktoru Yaşar Güvendi "hacelağlardan". İffet hanımın yakınlarına ve sevenlerine baş sağlığı dilerim.

Kalanlara sağlıklı ömürler..."

DOKTOR HACI NURİ BEY KONAĞI

DOKTOR HACI MEHMET NURİ BEY

Mehmet Nuri Bey Avanos’un yetiştirdiği önemli şahsiyetlerdendir. 1878’de doğmuş ve 1941 yılında da vefat etmiştir. Babası Hacı Nasuh Efendi (1886-1917), annesi Afife Hanım (1839-1917)’dır. Hacı Nuri Bey’in eşi Ayişe Behire Hanım (1887-1973) Ortahisarlı olup Diri soyadlı Hasta Mehmetler sülalesine mensuptur. Nasuh,Abdülkadir, Fatime Afife ve Hatice İffet adlarında dört çocukları vardır. Hacı Nuri Bey, tıpeğitimi görmüş ve askeri hekim olarak özellikle I. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaş’ında önemli görevler üstlenmiştir.

DOKTOR HACI MEHMET NURİ BEY KONAĞI

Dr. Hacı Nuri Bey Konağı, Mehmet Nuri Bey tarafından 1902 yılında yaptırılmıştır. Halk arasında Doktor Hacı Nuri Bey Konağı, Doktor Nuri Bey Konağı olarak bilinir. Bina bir dönem “Hükümet Tabipliği” uzun yıllar “Tekel Binası” olarak kullanılmıştır. Bina, bölgeden çıkartılan taşlardan yapılmış bir taş yapıdır. Bir avlu içinde yer alır ve üç katlıdır. Orta kat balkonunun sol üst köşesinde yapım yılının ve "Maşallah" yazısının bulunduğu bir kitabe vardır. Dış cephedeki ahşap aksamlı balkonlar, çatı saçaklarındaki ahşap işçilikler, revaklar, kapı ve pencere boşlukları, pencere ve balkonlarındaki demir korkuluklardaki işçilikler dikkat çekicidir. Çatı, kırma ve beşik çatı olarak iki kademeli düzenlenmiştir.

Kaynak: https://mirasmuzesi.nevsehir.edu.tr/tr/doktor-haci-nuri-bey-konagi