Karayolları üzerinde bulunan ve gideceğiniz yere ne kadar mesafe kaldığını gösteren levhalar zaman zaman tartışmalara yol açabiliyor. İnternetten yapılan araştırmalarda bu tartışmalarla ilgili bir çok şikâyete rastlanabiliyor. Şikâyetler genellikle “Kayseri’ye 20 Km var yazıyor. Ancak 5 Km gittim, Kayseri’ye Hoş Geldiniz” diyor şeklinde.
 
Buna benzer bir duruma Nevşehir – Avanos arasındaki yolda da rastlanıyor. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi yakınlarında, Karayolları 67. Bölge Müdürlüğü kavşağında bulunan Hitit Anıtı (testi) üzerinde Avanos 9 Km ibaresi var. Ancak o anıttan 4 Km Avanos’a doğru geldiğinizde Karayollarının bilgi levhasında Avanos 8 Km yazıyor. Bu durumda Nevşehir Belediyesince anıt üzerine yazılan bilgi doğruysa 9 Km’den itibaren 4 Km gelince 5 Km Yol kalması gerekir. Halbu ki Karayolları 8 Km olarak ölçmüş bu mesafeyi.
Yani 2 kurumun mesafe ayarı biraz kaçmış gibi görünüyor. 4 Km yol gidiyorsunuz ve Karayolları bunu 1 Km sayıyor.
 
Google maps kaynaklı yaptığımız araştırmada Avanos Belediyesi ile söz konusu anıt arasının kuş uçumu 9.73 Km olarak ölçüldüğünü gördük. Sanırız Nevşehir Belediyesi de mesafeyi ölçerken bu kaynağı esas aldı.
 
Türkiye’nin en önemli turizm bölgelerinde bu tür hatalar bu levhaları takip ederek yollarını belirleyen turistler için önem arz ediyor.
 
Ayrıca bu anıt üzerindeki Aşık Seyrani'ye ait Avanos'la ilgili sözün yazımında -de eki ayrı yazılmayarak yine bir hataya daha imza atılmış.
 
Not: Şehirlerarasındaki mesafeler valilik ya da kaymakamlık binaları esas alınarak ölçülüyor.

Avanos G.