Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonumuzca “Ceza Muhakemesi Kanununa Göre Adlî Yargı Adalet Komisyonlarınca Bilirkişi Listelerinin Düzenlenmesi Hakkında Yönetmelik” hükümleri gereğince, Nevşehir ili ve yargı çevremize bağlı Adliyelerin bulunduğu il çevresinde oturan veya mesleki faaliyeti icra eden ve başka bir komisyonun listesinde kayıtlı olmayanlardan yargı çevremiz dâhilinde bilirkişilik görevi yapmak üzere, 2017 Yılı Ceza Mahkemeleri Bilirkişi Listesi oluşturulacak.
Başvuru Şartları: 1) Gerçek kişilerin; a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması, b) Başvuru tarihinde yirm ibeş yaşından küçük olmaması, c) Bilirkişilik yapacağı alanda en az üç yıllık meslekî deneyime sahip olması, d) Affa uğramış ya da ertelenmiş olsalar bile Devlete karşı işlenen suçlar ile basit ve nitelikli zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflâs gibi bir suçtan veya kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, gerçeğe aykırı bilirkişilik yapma, yalan tanıklık suçlarından biriyle hükümlü bulunmaması, e) Disiplin yönünden meslekten yada memuriyetten çıkarılmamış veya sanat icrasından geçici olarak yasaklanmamış olması, f) Komisyonun bağlı bulunduğu il çevresinde oturması veya meslekî faaliyeti icra etmesi, g) Başka bir komisyonun listesinde kayıtlı olmaması, 2) Tüzel kişilerin; a) Hâlen faaliyetine devam ediyor olması, b) Listeye kabul edilen tüzel kişiler adına incelemeyi yapacak olan gerçek kişi ya da kişilerin de listeye kabul şartlarını taşımaları gerekir.
Başvuru Usulü: Başvuru Yeri : www.nevsehir.adalet.gov.tr internet adresinde yayınlanan Komisyonumuza ait bilirkişi ilan metninin ekinde bulunan başvuru formunun belirtilen internet adresinden temini ile başvuruların, Nevşehir Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı yazı işleri müdürlüğüne şahsen yapılabileceği gibi, başvuru tarihleri içerisinde kayıtlı olunan oda, çalışılan kurum ve kuruluş aracılığıyla da yapılabilir. Başvuru Tarihi: Bilirkişilik yapmak amacıyla listeye kaydolmak isteyenlerin başvuruları, 17 Ekim 2016 Pazartesi günü başlayıp 31 Ekim 2016 Pazartesi günü mesai bitiminde sona erecektir. Bu tarihten sonra Komisyona ulaşan dilekçeler değerlendirmeye alınmayacaktır. Başvuru dilekçesinde ayrıca Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, vergi kimlik numarası ile Banka Şubesi ve IBAN numarasının belirtilmesi gerekir.
Başvuru Dilekçesine Eklenecek Belgeler : Başvuru dilekçesine; a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için T.C. kimlik numarası, yabancılar için pasaport ve çalışma iznini gösteren belge, b) Komisyonun bulunduğu il çevresinde oturduğu ya da bu ilde meslekî faaliyetlerini yürüttüğüne dair belge(Adres Beyanı), c) Adlî sicil kaydı, d) Uzmanlık alanına ilişkin diploma, ruhsatname, sertifika gibi belgelerin onaylı örneği, e) Bilirkişilik yapacağı alanda en az üç yıllık meslekî deneyime sahip olduğunu gösteren belge, f) İki adet vesikalık fotoğraf eklenmesi gerekir. (Bir fotoğraf başvuru formuna yapıştırılmak suretiyle teslim edilecektir.) g) Disiplin yönünden meslekten ya da memuriyetten çıkarılma cezası almadığına ve sanat icrasından geçici olarak yasaklı durumda olmadığına dair kayıtlı olduğu meslek kuruluşu ya da çalıştığı kurum veya kuruluştan alacağı belge, h) Bir önceki yıla ait Bilirkişi Listesinde kayıtlı olanların da a.b,c,d,e,f ve g bentlerindeki belgeleri de ekleyerek yeniden müracaat etmeleri gerekmektedir. Tüzel kişiler tarafından yapılacak müracaatlarda; şirketler için ticaret sicil memurluğundan alınacak ticaret sicil tasdiknamesi, diğer tüzel kişiler için hâlen faaliyetine devam ettiğini gösterir ilgili resmî kurumdan alınacak belgenin ibraz edilmesi gerekir.
Başvuruların Değerlendirilmesi : Komisyonumuzca başvurular 30 Kasım 2016 tarihine kadar değerlendirilerek işbu ilanda belirtilen başvuru formuna eklenecek belgelerin eksik olması yada başvuru sahibinin Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre İl Adli Yargı Adalet Komisyonlarınca Bilirkişi listelerinin düzenlenmesi hakkındaki Yönetmeliğin 6 ncı maddesindeki şartları haiz olmaması hâlinde talebinin reddine karar verilerek, redde ilişkin karar ilgililerine ayrıca tebliğ edilecektir. Talepleri uygun görülenlerin adları, bölüm ve uzmanlık alanları, varsa çalıştıkları kurum ve kuruluşların adları, açık adresleri, telefon numaraları yazılarak, uzmanlık alanlarına göre sınıflandırılmak suretiyle oluşturulan listede yemin için hazır bulunması gereken tarihlerde gösterilmek suretiyle en az yedi gün süre ile adliye internet sitesinde ilan edilecektir. Başvuru sahibi ret kararına karşı tebliğ tarihinden itibaren, kabul kararına karşı da ilgililer listenin ilan panosuna asılmasından itibaren bir hafta içinde kararı veren komisyona yazılı olarak itirazda bulunabilirler. Komisyon bir hafta içerisinde itirazı kesin olarak karara bağlar.
Yemin : Listeye kabul edilenlere, 14 Aralık 2016 Çarşamba günü saat 14:00'da bilirkişilik başvuru sıra numarasına göre 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 64 üncü maddesinin beşinci fıkrası uyarınca Nevşehir Adli Yargı Adalet Komisyonu tarafından, Adliye Konferans Salonunda yemin ettirilecek.
Listelerin İlanı: Yemin eden bilirkişilerden oluşan liste, 31 Aralık 2016 tarihine kadar Nevşehir Adliyesi internet sitesi www.nevsehir.adalet.gov.tr adresinde ilan edilecek ve bir örneği de Adalet Bakanlığına ve mahkemelere de duyurulmak üzere bağlı ilçe Cumhuriyet Başsavcılıklarına dağıtımlı olarak gönderilecek.