Nevşehir'in Derinkuyu İlçesi'nde avlanması ve yakalanması yasak olan kızıl şahin, yaralı halde bulundu. Nesli tükenme tehlikesinde olan 'kızıl şahin' türü Nevşehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından tedavi altına alındı. 

Derinkuyu ilçesinde duyarlı bir vatandaşlarımız tarafından yaralı halde bulunan Kızıl Şahin (Buteo rufinus ) Nevşehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü Veteriner Hekimi gözetiminde tedavi ve rehabilitasyonu için Veteriner Kliniğine götürüldü. Tedavi ve rehabilitasyonu sonrası doğaya bırakılacaktır.

Kızıl şahin hakkında:

Kızıl şahin (Buteo rufinus), atmacagiller (Accipitridae) familyasından 50–60 cm boyunda, 120–150 cm kanat açıklığında bir kuş türü.

Özellikleri;
Orta boylu ve geniş kanatlı bir yırtıcıdır. Kanat teleklerindeki siyah çerçeve ve kızıl rengiyle kolayca tanınır. Alacalı, açık renkleri, uçarken veya tüneme halinde rahatça ayırt edilebilir. Bu kadar sık görülmesinin nedeni ise avladığı hayvanların çok çeşitlilik göstermesi, (sürüngenler, küçük ve orta boydaki kuşlar, ufak memeliler ve tavşan) ve kendisi ile rekabet edecek başka yırtıcıların (kartal gibi) azlığıdır.ve şahinler gibi yırtıcıdır.Yırtıcı kuşlar içerisinde manevra kabiliyeti en iyi olan kuş türüdür,dalışa geçtiği an saatte 320 km/s gibi mükemmel bir hıza ulaşır.Bu hızla nefes alamaycağı için burun deliklerindeki kapakçıkları kapatabilir.Nat geo kanalındaki bir araştırmaya göre eğer bir kızıl şahin F-22 Raptor boyutlarında olsaydı it dalaşında F-22 Raptor'a büyük bir üstünlük sağlardı'deniliyordu.

Yaşam Alanı
Bozkırlar, açık alanlar ve sulak alanlar yaşam yerlerini oluşturur. Türkiye'de özellikte Marmara bölgesinde sık sık görülür. Türkiye'de yol kenarlarındaki dikenler üzerinde tünemiş olarak görülür.Göç mevsimlerinde sürüler halinde izlenebilirler. Özellikle bahar aylarında ormanlık alanlarda yavrusu ile gezen çiftleri izlemek doğa tutkunları için oldukça keyif vericidir.