6 Nisan Dünya Masa Tenisi Etkinlikleri kapsamında ilimiz ev sahipliğinde ”Yer altında yer üstünde, gökyüzünde, Masa Tenisi her yerde” sloganıyla Sıcak hava balonunda, Kayaşehir de ve Kaymaklı Yeraltı Şehrinde çeşitli faaliyetler düzenlendi.

Etkinliklere Masa Tenisi Federasyonu Başkanı Oktay Çimen, Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Etkinlikleri Daire Başkanı Hakan Bebek, Nevşehir Belediye Başkanı Mehmet Savran, Gençlik ve Spor İl Müdürü Muhsin Özdemir, Kaymaklı Belediye Başkanı Harun Çekiç ve çok sayıda masa tenisi gönüllüsü sporseverler katıldı.

Dünya spor tarihinde ilk kez sıcak hava balonunda düzenlenen masa tenisi turnuvası oldukça çekişmeli ve eğlenceli bir o kadar da renkli görüntülere sahne oldu.

Akabinde Dünyanın en büyük kaya oyma yamaç yerleşimi olarak kabul edilen Kayaşehir’de tarihi surların arasında çok sayıda öğrencilerimizin de katılımıyla turnuvaya devam edildi.

Daha sonra 8 katlı yapıya sahip Kaymaklı Yeraltı Şehrinde çok sayıda turistlerinde eşlik ettiği gösteri maçı tamamladı.

Nevşehir Belediye Başkanı Mehmet Savran, “Yer altında, yer üstünde ve gökyüzünde sloganıyla çıkmış bir proje. Biz de Nevşehir’de masa tenisini sevdirmek ve genç sporcular yetiştirmek için bu projeye destek olduk” dedi.

Türkiye Masa Tenisi Federasyon Başkanı Oktay Çimen de 6 Nisan Dünya Masa Tenisi Günü’nün dünyada kutlandığını belirterek, “Tüm ülkeler bu organizasyon ile ilgili çekimler yaparak Dünya Masa Tenisi Federasyonuna gönderiyor. Biz de Türkiye’de bu etkinliği yapmak, aynı zamanda sesimizi dünyaya duyurmak ve Kapadokya bölgesi ile Nevşehir’i tüm dünyaya tanıtmak istedik. Ayrıca masa tenisine ilgiyi çekmek için böyle bir proje geliştirdik. Hem balonda, hem kalede hem de yer altında gösteriler yaptık.” diye konuştu.

İl Müdürü Özdemir; ”Sporun tabana yayılması, her yaş gurubunun spora teşvik edilmesi ve spor bilincinin tüm yaş gruplarına aktarılabilmesi adına 6 Nisan Dünya Masa Tenisi Günü etkinlikleri kapsamında dünyanın en eşsiz bölgesi olarak kabul edilen Kapadokya’da aynı anda hem yerin sekiz kat altında hem de gökyüzünde olabileceğiniz dünyada tek yer. Bu eşsiz güzelliği dünyaya tanıtmak için bizde elimizden geldiği kadar marka şehir Nevşehir’i bir spor şehri yapmak için gece gündüz çalışarak bu şehre değer katmak adına bir dizi etkinlikler düzenlendik. Bu etkinlikler kapsamında 6 Nisan Dünya Masa Tenisi Gününde Federasyon Başkanımızı, Spor Etkinlikleri Daire Başkanımızı şehrimize davet ederek bölgemizin doğal güzelliklerini ile yerinde görme fırsatı bulan yetkililer bölgeye hayran kaldıklarını ve bundan sonraki yapılacak ulusal ve uluslararası müsabakaları bu bölgede yapılması için destek vereceklerini belirttiler” dedi.

Kaymaklı Belediye Başkanı Harun Çekiç ise, Bugün gerçekleştirilen etkinlikle Dünyada ilk kez 8 katlı Kaymaklı Yeraltı Şehrinde masa tenisi oynandı. Bölgemizin tanıtımı ve spora teşvik amaçlı bu güzel organizasyonda emeği geçenleri tebrik ediyorum. Kasabamızı kısaca tanıtacak olursak; Kapadokya'nın merkezi Nevşehir’e 20 km. mesafede bulunan Kaymaklı kasabası yeraltı şehrimiz 8 katlı olup ilk katı erken dönem tarihlenmektedir.

Kaymaklı'nın tarihi M.Ö. 3000 yılına kadar gidiyor. Hititler Dönemi'nde yapılmış bu şehir sekiz katlı. Roma ve Bizans dönemlerinde diğer alanların da oyulmasıyla genişletilerek yeraltı şehrine dönüştürülen Kaymaklı, tüf kayalara oyulmuş. Bir topluluğun geçici olarak yaşayabilmesi için gerekli barınma şartlarına uygun olan alanda, dar koridorlarla birbirlerine bağlanan oda ve salonlar, depolar, su mahzenleri, mutfak ve erzak depoları, havalandırma bacaları, su kuyuları, kilise ve dışarıdan gelebilecek herhangi bir tehlikeyi önlemek için kapıyı içten kapatan büyük sürgü taşları yer alıyor.

Günümüzde Kaymaklı Yeraltı Şehri, ziyaretçilerini dört katı ışıklandırılmış olarak ağırlıyor. Herkesi bu cennet köeşesi Kaymaklı kasabamıza bekliyoruz."