Düşünmek; zihinsel olarak bilgileri inceleyerek / karşılaştırarak, kavrayabilmek ve bir sonuca varabilmek için muhakeme edebilmektir. HD; özellikle dijital görsellikte, ayrıntı için yüksek çözünürlük anlamında kullanılan bir ifadenin kısaltmasıdır. Tefekkür; maddi ve manevi bakış açısı ile konuya bakabilmek, basiret ve feraset boyutunu da ekleyerek daha geniş ve kavramsal derinlikte düşünebilmektir. Konuyu, adeta HD formatında yüksek çözünürlüklü ayrıntıda ele alabilmektir; fikri / ameli, olumlu / olumsuz, iyi / kötü, fayda / zarar, olgu / algı, başlangıç / sonuç, maddi / manevi gibi çok yönüyle irdeleyebilmektir.

İnsan, akıl sahibi düşünen bir canlı olarak yaratılmıştır. Külli İrade, mutlak kuralları koyduktan sonra cüzi irade perspektifinden akıl temelli insanı bu alemde imtihana tabi tutmaktadır. Düşünme yeteneğine sahip her insan, imtihanda başarılı olabilmek için başkalarının peşinden körü körüne gitmek yerine; ana kaynaklar çerçevesinde, aklını kullanmalı ve düşünmelidir. İnsan, ahiretin tarlası mahiyetindeki bu dünyada yaptığı her işi, tefekkür perspektifinden yüksek çözünürlüklü görmek ve düşünmek zorundadır. İmtihanı kazanabilmek için, hayatın derin anlamlı prospektüsü mahiyetindeki ve mutlak koruma altındaki “Ana Kaynak” ilkeleri doğrultusunda yaşamına yön vermelidir. Çünkü iyiliği ve kötülüğü bilmesi ve seçtiği kulvara göre kendine bir rota belirlemesi gerekmektedir.

Dünyada yaşayanlar, bu iki kulvar üzerinde hareket etmektedir. İnsanlar ve onları oluşturan milletler, iyi niyetli olmayan odakların baskısına uğramamak için, kendi stratejilerini belirlemelidir. Bernard Shaw’ın "Zeki insan sadece kendi aklını, akıllı insan ise başkalarının da aklını kullanır" manidar sözünden yola çıkarak; milletler, kendilerini oluşturan ve/veya aynı kulvardaki insanların HD formatındaki düşünceleri ile istişare temelli uygulamalarla, küresel düzeyde uzun vadeli planlar yapabilmektedir. Günümüz dünyasında “düşünce kuruluşları” adı altındaki teşkilatlanmalar, yaptıkları stratejik planları uzun yıllardır uygulamaktadır.

Düşünce kuruluşları; farklı disiplinlerde kendini kanıtlamış uzmanların oluşturduğu, stratejik vizyon belgesi ile belirlenen konularda, ulusal ve uluslararası boyutlu her türlü algoritma faaliyetlerinin yapıldığı, kısa / orta / uzun vadeli varyasyonların geniş açılı irdelendiği istişare yapılanmalarıdır. Kanaat ve vicdan olgularını, sadece çukur ayna görselliğinde gören, her vadede ve türde planlamalar yapmakta ve dünyadaki stratejik bölgelerde faaliyetler yürütmektedir.

İki kıtanın geçiş güzergahında bulunan, şehit kanları ile yoğurulmuş olan, bin yıllık kutsal toprağımızda ve mavi vatanımızda, gençlerimize müreffeh yarınlar bırakabilmemiz için; Ülkemize karşı kurgulanabilecek her türden olumsuzlukları, önceden anlayabilmemiz için, milli ve manevi / basiret ve feraset sahibi devşirilmemiş uzmanların oluşturduğu, düşünce kuruluşlarımızın sayıları artırılmalıdır. Üniversitelerimiz bu yapılanmaya ilgi göstermelidir. Düşünmek hatta tefekkürle yüksek çözünürlüklü düşünmek, gençlerimizi bu yönde eğitmek, “düşünen insan” görselinin sadece hastane bahçelerine yapıldığı algısını ortadan kaldırmak, Milletimizin geleceği açısından büyük önem arz etmektedir.

Bu satırlar; M. TUNCEL, Toplumsal Farkındalık, Nevşehir - 2020; çalışmasından yararlanılarak hazırlanmıştır.