Bir önceki kuşak , bu gün yaşıyorlarsa bayramları hep eskiye özlemle kutladıklarını geçmişin coşkusunu göremediklerini dile getirirler. Eski bayramlar nasıl kutlanırdı diye sorduğunuzda ise ah nerede o eski bayramlar diye derin bir hüzün içinde olduklarını görürsünüz. İşte Geçmişten Günümüze Nevşehir'de Milli Bayramlar !

Son yıllarda ”MİLLİ” kavramı bazı siyasetçileri rahatsız etmeye başladı..

Millet olma vasfımızı korumak yaşatmak için ,genç kuşaklara Milli Bayramlar,Milliyetçilik,Milli devlet gibi önem arz eden değerlerimizi aktarmak zorunluluğumuz vardır..Bu değerler sayesinde ancak Anadolu topraklarında hakimiyetimizi uzun seneler devam ettirebiliriz..

Türkiye büyük mücadele içinde olan bir ülkedir...Dünyanın önemli çoğrafyasında yer alan ülkemiz iç ve dış tehditlerle her zaman karşılaşabilecek konumdadır...
Türkiye; önemli yer altı ve yer üstü enerji kaynaklarının ya sahibidir ya da komşusudur...Bu özelliğinden dolayı senerlerden beri vahşi terör örgütlerinin hedefi olmuştur...

İç ve dış tehlikelerin varlığı, tehditlerin hedefi haline gelen Türkiye ancak akıllı hareket etmek ve çok çalışılarak küresel terör örgütlerinden uzaklaşabilir...

Türkiye,tarihi itibarı kazanmış,ilimde,teknikte,sanayide ve günümüzde zirveye ulaşmış bilgi ,iletişim alanlarında yüksek seviyeye çıkmak zorundadır...Küresel güçlerle mücadelede başarılı olmanın başka yolu yoktur....

Türkiye ;ayrıca bulunduğu çoğrafi konum gereğince güçlü bir orduya sahip olmak zorundadır...Güçlü ordu demek;en son teknik kullanılması ve sonuçta kuvvetli ,aynı teknik üstünlüğü olan silahlara hükmetmek demektir..

Yurdumuz ,dışarıdan yönetilen ve içerden de destek alan çeşitli saldırılar ve kargaşalıklarla karşılaşmaktadır..Özellikle terörist faaliyetlerinin en çetin yaşandığı günlerdeyiz..Her türlü terörsit eylem Anadolu topraklarında sergilenmeye başlandı..

Bir takım sapık ağızlar,kahpe dölleri yıllarca ülkemizin ekonomik kaynakları olumlu alanda kullanmamıza fırsat vermediler..Her türlü terör örgütleri dış destek verilerek,içimizdeki hainlerle bir araya gelerek Müslüman Türk Milleti'ne saldırmaya başladılar..Tarihte eşi ve benzeri görülmeyen dış ve iç tehditle karşı karşıyayız..
Devletimizin varlığı,Milletimizin birliği,Topraklarımızın bütünlüğü çok büyük tehlike altındadır...

Bu mukaddes topraklarda binlerce yıl birlikte yaşamak istiyorsak Milli ve Manevi değerlerimizi korumak ve yaşatmak zorundayız...Her sorunu halletmek için milli duruş sergilemek mecburiyetindeyiz..

Milli Bayramlarımız çok önemlidir.. Milletçe Milli Bayramlarımıza sahip çıkmalıyız.. Bayramlarımızın önemini çocuklarımıza mutlaka anlatmalıyız..Bayramlar; hepimizin tasada,kıvançta,her zaman ve her yerde ortak değerleridir..


Son günlerde yaşadığımız büyük tehlike karşısında Milli Bayramlarımızın içlerinde taşıdıkları Milli ruha , Millet olarak ihtiyacımız var..

29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI KUTLU OLSUN... Bu bayramı bizlere emanet eden aziz şehitlerimizin ruhları şad,mekanları cennet olsun......


Ülke çapında çeşitli tören ve büyük katılımlarla kutladığımız milli bayramlarımızın hepimizin gönlünde ayrı bir yeri vardır. Büyük gurur ve şerefle kutladığımız bu günlerin neden ve nasıl bayram olduğunu tekrar hatırlayalım.

Milli Bayramların önemi nedir? Milli Bayramlar neden kutlanır?

Milli bayramlarımız, ulusça kutladığımız, birlik beraberliğimizi pekiştiren sevinçli günlerimizdir. Milli bayramlarımızı kutlarken atalarımızın kahramanlıklarını ve başarılarını anar, bize emanet ettikleri değerlerin önemini daha iyi kavrarız.

Milli bayramlarda evlerin balkonlarına bayraklar asılır; sınıflar süslenir; günün anlam ve önemini belirten programlar yapılır. Resmi olarak kutladığımız milli bayramlarımız şunlardır:

Milli Bayramlarımız Hakkında Özet Bilgiler:
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı günün yıldönümü olarak kutlanmaya başlanan bu bayram, çocuklara armağan edilmiş tek bayramdır. İlk kez 23 Nisan 1920’de “Hakimiyeti Milliye Bayramı” olarak kutlandı. 1935 yılında adı “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak belirlendi. 1979’un UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu) tarafından “Çocuk Yılı” ilan edilmesiyle de bu bayram, uluslararası bir nitelik kazandı.
1979 yılından beri her yıl TRT tarafından geleneksel olarak “23 Nisan Çocuk Şenliği” düzenlenmekte, bir hafta süren bu şenliğe dünyanın değişik ülkelerinden gelen çocuklarda katılmaktadır. 23 Nisan, Atatürk’ün çocuklara armağanı olan dünyadaki tek çocuk bayramıdır.
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı
16 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuru ile İstanbul’dan Samsun’a hareket eden Atatürk, 19 Mayıs 1919 günü Samsun’a gelerek Kurtuluş Savaşı’nı bu tarihte başlatmış, Atatürk’ün Samsun’a geliş tarihi olan 19 Mayıs günü Atatürk’ün isteği üzerine “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaya başlanmıştır. 20 Haziran 1938’de “Gençlik ve Spor Bayramı” adı ile milli bayramlarımız arasına katılan bu bayram, 1981 yılından itibaren “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaktadır.

 15 Temmuz "Demokrasi ve Milli Birlik Günü"
15 Temmuz'un 'Demokrasi ve Milli Birlik Günü' adı altında resmi tatil ilan edilmesine dair kanun teklifi kabul edildi.
15 Temmuz Darbe girişimi sonrası Milli İradenin Milletçe Devletine sahip çıkarak alçak saldırıyo püskürtmesinin üzerine 15 Temmuz tarihi "Demokrasi ve Milli Birlik Günü" adı altında resmi tatil ilan edildi.


30 Ağustos Zafer Bayramı
Kurtuluş Savaşı’nın sonucunu belirleyen Büyük Taarruz’un son günü yapılan Başkumandanlık Meydan Savaşı’nın (30 Ağustos 1922) yıldönümlerinde kutlanan milli bayramlarımızdan biridir. 30 Ağustos Zaferi, ilk olarak 30 Ağustos 1923’te Ankara, İzmir ve Afyon’da şenlikler düzenlenerek kutlanmıştır. 1935’te çıkarılan bir yasayla “Zafer Bayramı” olarak kutlanması kabul edilmiştir.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
29 Ekim 1923’te Türkiye Büyük Millet Meclisi, Teşkilât-ı Esasiye Kanunu’nda (1921 Anayasası) yaptığı değişiklikle devletin yönetim biçimini “Cumhuriyet” olarak ilan etti. Cumhuriyetin ilan edilmesi aynı gece 101 pare top atışı ile kutlandı. 2 Şubat 1925’te Hariciye Vekaleti (Dışişleri Bakanlığı) tarafından düzenlenen bir kanun teklifi ile 29 Ekim’in bayram olması önerildi. Teklif 19 Nisan’da TBMM tarafından kabul edildi. Böylece 29 Ekim, 1925 yılından itibaren yurt içinde ve dış temsilciliklerimizde bayram olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Cumhuriyet Bayramı’nda, günün önemini açıklayan etkinlikler yapılır; şiirler okunur; her taraf bayraklarla donatılır.
İşte Nevşehir'den Eski Milli Bayramlar;



1976-77 yılı, Nevşehir Lisesi öğrencileri cumhuriyet bayramı geçit töreninde, eski hükümet konağı önü