Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde insanların kitaba ulaşabilmesi amacıyla 1940'lı yıllarda eşek ve katırlarla köy köy gezip kitap dağıtan ve "Eşekli Kütüphaneci" olarak bilinen Mustafa Güzelgöz Genç Kızılay Gönüllülerinin anlamlı etkinliğiyle Ürgüp’te anıldı. 

İlk olarak Ürgüp ilçe mezarlığında mezar bakımı ve ziyaret çalışması gerçekleşti,mezarı başında dua okuyup,mezarına çiçek bırakılmasının ardından,Ürgüp’te bir çok insanın hafızasında yer edinmiş ve şehrin okuma yazarlık oranında ciddi manada etki etmiş bir kültür olan,imkansızlıklara karşı çözüm noktası olmuş olan ‘eşekli kütüphane’ canlandırıldı,şehrin meydanında ve mahallelerinde 20 kadar Genç Kızılay gönüllüsü tarafından eşek heybesinde bulunan kitapların dağıtımı gerçekleştirildi. 

Dağıtım sırasında çocuğuyla beraber kitaplardan alan Sibel Akyol muhabirlerimize şu şekilde demeç verdi 

‘Doğma büyüme Ürgüp’te yaşamaktayım,geçmişimizde babamlar bir çok kez anlatırdı Eşekli Kütüphaneci Mustafa amcamızı,hatta kütüphanedeki dikiş makinelerini kullananlardan birisi olan anneannemde hayırla kendilerini yad eder özellikle ilçemizde kadınların okuma ve yazma oranını yükselten sosyal yaşama dahil eden çözümler üreten,yöremizde de çok sevilden Mustafa Amcımızın böyle etkinliklerle yaşatan Kızılay’a teşekkür ederiz geçmişte ve günümüzde iyilik adına yapılan hiçbir şey unutulmamalı, eşekle beraber dağıtımı görünce çok duygulandık ’ dedi 

Ürgüp’te 1921 yılında dünyaya gelen Mustafa Güzelgöz, 1944 yılının temmuz ayında ilçedeki Tahsin Ağa Halk Kütüphanesi'nde göreve başladı. İlk iş olarak kütüphanenin deposunda eskimeye bırakılmış kitapları tozdan arındırıp raflara taşıyan Güzelgöz, okumak istese de kitaba ulaşamayan köylüler için tarihe iz bırakan bir çalışmaya imza attı 

Satın aldığı bir eşeğin sırtına yerleştirdiği iki kitap sandığıyla köy köy gezmeye başlayan Güzelgöz, gittiği yerlerde çocuklar tarafından alkışlarla karşılandı. Zamanla diğer mesai arkadaşlarının da desteğini alarak daha fazla eşek ve katırla kitap dağıtım çalışmasını yoğunlaştıran Güzelgöz, ilçeye bağlı 36 belde ve köyde okuyan insanların sayısının artmasını sağladı. 

Güzelgöz, 1963 yılında ABD'de düzenlenen ve çeşitli ülkelerden yaratıcı insanların değerlendirildiği yarışmada, "The Lane Bryant Uluslararası İnsanlık Hizmetinde Gönüllü Takdirnamesi" almaya hak kazandı. 

Gerçekleşen çalışmaya Eşekli Kütüphaneci Mustafa Güzelgöz’ün oğlu Murat Güzelgöz’de katıldı,babasının yaşamı hakkında bilgiler veren Murat Güzelgöz,Genç Kızılay’a böyle vefa dolu bir etkinlik gerçekleştirdiği için teşekkür etti. 

Çalışmayla alakalı açıklamalarda bulunan Türk Kızılay Nevşehir Şube Başkanı Ercan Civelek:  

Şehrimizin önemli isimlerinden olan,elindeki imkanlarla yetinmeyip yeni çözümler üreterek bölgemizde taşrada yaşayan halkımızın sosyal yaşama dahil edilmesini ve okur-yazarlıklarının arttırılmasını sağlamış,çok büyük emeklerle ve çalışmalarla da bunu başarmış olan Mustafa Güzelgöz abimizi hatırlatmak,hiç unutturmamak istedik,genç kızılay gönüllülerimiz böyle bir etkinlik gerçekleştirdiler  Günümüzde teknolojik imkanlar sayesinde bilgiye ulaşmak çok kolay. Ancak bu bilgilerin doğruluğunu teyit etmek de büyük sorunlar teşkil ediyor. Ancak kütüphaneler, doğru ve teyit edilmiş bilgilerle donatılıyor. Bu sebeple kütüphaneleri ziyaret edelim ve buradaki hazineden istifade edelim. Kitap okumanın yaşı yoktur. Her yaştan insanlar kütüphanelerden istifade edebilir. Aynı zamanda evlerimizde de mini kütüphaneler oluşturalım. Kitap okumak bilgi birikimimizin artmasına, kendinizi geliştirmenize büyük katkı sağlar, bu farkındalık çalışmalarından ötürü Genç Kızılay Gönüllülerimize teşekkür ederim dedi.