Kültür ve Turizm Bakanlığı, peri bacalarının bulunduğu bölgede kaçak ve çarpık yapılaşmaya karşı verdiği talimatlar doğrultusunda Kapadokya bölgesinde sit alanına yapılmış olan kaçak yapıların, imar mevzuatı doğrultusunda tespitinin ardından yıkımlarına devam ediliyor. 

Bu kapsamda, Göreme bugün ilginç bir yıkım olayına tanıklık etti. Göreme Belediye Başkanı Ömer Eren, oğlu Mert Eren'in 2014 yılında yaptırdığı ve işlettiği turistik tesis için yıkım kararı çıkarttı. Bu kararın ardından, Nevşehir İl Özel İdaresine bağlı ekipler bugün Göreme Görkündere Vadisi'nde bulunan ve Başkan Ömer Eren'in oğluna ait işyerini gelerek yıktılar. 

Kapadokya'da bulunan ve doğa güzelliklerine aykırı, çarpık yapılaşmaya yol açan yapıların yıkım kararını saygıyla karşıladıklarını ifade eden Göreme Belediye Başkanı Ömer Eren, Peribacaları ile kaplı Kapadokya'mızın doğal dokusunu bozmadan, bu yapıları korumak ve yaşatmak zorundayız. Bugün de oğluma ait işyerinin yıkımını yaparak kararlılığımızı herkese göstermiş olduk. Ben bu vesile ile, Kapadokya Alan Başkanlığı Yönetiminden Göreme kasabamıza ait imar çalışmalarının biran önce çıkartılması talebinde bulunuyorum." dedi.

Kapadokya’yı korumak ve yaşatmak zorundayız...

Başkan Eren, şu açıklamalarda bulundu;

DEĞERLİ GÖREME’Lİ HEMŞEHRİLERİM,

Malumunuz olduğu üzere uzun zamandır hem kasabamızın hem Kapadokya’nın gündeminde olan yıkımlarla ilgili Belediye Başkanı seçildiğim günden itibaren sizinle beraber yıkımların durdurulması ve telafisi olmayan sonuçların önüne geçmek için büyük mücadele verdik.

Yetkili her kurumla görüşüp derdimizi anlattık. Bildiğiniz gibi 1984 yılından beri kasabamızın imar planı yoktur. Kasabamızdaki yapıların hemen hemen hepsi geçmişten günümüze gelen Ata yadigarı doğup büyüdüğümüz mekanlardır. Bizler hem turizmin verdiği hem de güncel ihtiyaçlardan dolayı mevcut durumu koruyarak Türk Turizmine 8500 yatak kapasitesi olan Türk turizminin göz bebeği bir beldeyiz. Herkesten önce bu bölgenin korunması kasaba halkı olarak bizim görevimizdir. Doğayı bozan her türlü çirkin görüntüye Göremeliler olarak karşıyız. Gönül isterdi ki yıkım yapılan yerler içerisinde kurtarılabilecek nitelikte,bölge mimarisine uyan yerlerin,imar planı yapıldıktan sonra değerlendirilmesiydi. Herkes gibi alan başkanlığı kurulurken bizlerinde beklentisi ve ümidi bölge imar planının öncelikle hazırlanmasıydı. Bu plan yapılmış olsaydı bazı yapılarımızı kurtarabilirdik. Bugün itibariyle işletmesi çocuklarıma ait 2014 yılında yapılan kahvaltı salonunu yıkımının bir kısmı kendimiz tarafından bir kısmı da uzman denetiminde gerçekleşmiştir. Bizim görevimiz bu kasabayı korumak,çirkin görüntülerden arındırmak ve planlı bir şekilde yapılaşmayı sağlamaktır. Kapadokya Alan başkanlığından beklentimiz bazı yıkım kararlarının yasalara uygun tebliğ edilmesi ve vatandaşlara restorasyon projesi çizdirilerek silüeti bozmayan ve 2863 sayılı kanuna aykırılığı gideren projelere öncelik verilmesi ve koruma amaçlı imar planın ivedilikle hayata geçirilmesidir. Saygılar sunar bütün vatandaşlarıma şükranlarımı iletirim.

Eren'e İlk tebrik Başkan Çekiç'ten Geldi...

Kaymaklı Belediye Başkanı Harun Çekiç sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda; "Göreme Belediye Başkanına sonsuz tebrikler. Bazı zatlar kaçak yıkımlardan kurtulmak için türlü entrikalar çevirirken Kardeşim Ömer Eren ilk kendi oğlunun iş yerini yıktırdı. İşte şeffaflık,dürüstlük ve adam kayırmama bu Bravo Başkanım..." sözleriyle Göreme Belediye Başkanı Ömer Eren'e destek verdi.