Türkiye’nin önde gelen kültür turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya Bölgesinde Romalılar döneminden beri önemli bir yerleşim alanı olarak bilinen Gülşehir ilçesi yakınlarındaki Açıksaray Harabelerinin etkin bir şekilde tanıtılmasının gerektiği bildirildi.
Gülşehir ilçesine 3 km. uzaklıkta bulunan ve Romalılar döneminden beri önemli bir yerleşim merkezliği yapan bölgenin esas önemini bölgede Hristiyanlığın yayılma sürecinde ortaya koyduğu vurgulanıyor.
Tüf kayalara oyularak oluşturulan Açıksaray harabelerinde  M.S. 964-965 yılları arasında bölgede konaklayan Bizans İmparatoru Nikephoros Photas’ın bu ziyaretinin ardından bölgenin önemli bir Bizans yerleşimi olarak dikkat çeken bölge 100-150 yıl daha Bizans hakimiyetinde kaldıktan sonra Türklerin bu alanlara yerleştiği biliniyor.
M.S. 10-11. yüzyıla ait çok sayıda manastır ve kilisenin bulunduğu Açıksaray Harabelerinin bölgenin önemli bir dini merkez olmasının da önünü açtığı bildirilen bu alanda bulunan kaya kiliselerine bakıldığında Açıksaray’ın o dönemlerde Kapadokya bölgesi için önemli bir Piskoposluk merkezi olarak Bizans döneminde önemini daha da artırdığı gözleniyor.
Açıksaray Harabelerinin Kapadokya turizmi içerisinde vazgeçilemeyecek oranda önem arz etmesine rağmen, bölgeyi gezen turist sayısının istenilen düzeyde olmadığı görülüyor. Bunda en temel etkenin tanıtımın istenilen düzeyde olmadığı sonucu ortaya çıkıyor. Yetkililerden, bölge tanıtımına Açıksaray Harabelerinin de etkin bir şekilde yer vermeleri isteniyor.