Coğrafi İşaretli Ürünler ile ilgili toplantısı Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel başkanlığında, Kaymakamlar ve ilgili kurum yöneticilerinin katılımlarıyla Valilik toplantı salonunda gerçekleştirildi.

“Coğrafi İşaretli Ürünler” konusu masaya yatırılarak, ürünlerin başvurularda geldikleri son nokta ve yapılması gerekenler üzerine değerlendirmeler yapıldı.

Nevşehir’e ait ürünlere değer katmak amacıyla, Vali İnci Sezer Becel başkanlığında, Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Alevli, İl Tarım ve Orman Müdürü Özgür Memiş ve  Kamu Kurum Kuruluşları, Yerel Yönetimler ve STK’ların katılımıyla 7. Coğrafi İşaret İstişare ve Değerlendirme Toplantısı düzenlendi.

Toplantıda Nevşehir’e ait Coğrafi İşaret Alan 7 ürün bulunduğu, 6 Ürünün TPE de başvuru sürecinde olduğu ifade edilerek, başvuru çalışmaları devam eden 10 ürünle ilgili bilgi alışverişinde bulunuldu.

İşte Nevşehir'in coğrafi işaretle taçlanmış ürünleri:

Tarih ve kültür şehri Kapadokya bölgesinin Başkenti Nevşehir'in coğrafi işaretle taçlanmış 7 ürünü var. 6 ürün içinse çalışmalar sürüyor.

  1. Nevşehir Kabak Çekirdeği
  2. Avanos Çömleği
  3. Nevşehir Simidi
  4. Nevşehir Testi Kebabı  
  5. Derinkuyu Fasulyesi  
  6. Kaymaklı Çöreği
  7. Kaymaklı Kuru Kaymağı

Bu zamana kadar, Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret tescili alan ürünler arasında yer aldı. İlimiz Nevşehir’in en son tescillenen 6. Coğrafi İşaretli ürünü “Kaymaklı Çöreği” oldu.

Böylece kentimizde coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 6’ya çıkarken halen başvurusu bulunan 7 adet el emeği ve yöresel ürünümüz ile ilgili çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.