25. yılında 339. sayısını yayımlayan İlkadım Dergisi’nin kapağında Cemil Meriç’in meşhur “İzm’ler idrakimize giydirilmiş deli gömlekleridir.” cümlesi var. Kapak tasarımında kullanılan fotoğraf da verdiği görsel mesaj itibariyle Cemil Meriç’in cümlesindeki anlamı destekliyor.

Editör yazısının “Neyin İzm’ini Yaşıyorsun Sen?” başlığını taşıdığı derginin kapak yazılarından ilkinde Ömer Faruk Balyimez “Sermaye Liberalleşti Peki İnsan Özgürleşti mi?” diyerek kardeş kavramlar olan liberalizm ve kapitalizm’i inceliyor. Rönesans dönemi ve Amerikan devrimi sonrasında liberalizmin siyasi bir sistem haline nasıl geldiği, liberal hoşgörü, ekonomik liberalizm, liberal demokrasi gibi kavramlarla birlikte bütün bunların İslam âlemine olan etkisi de işlenen konular arasında.

İkinci kapak yazısı, özgün üslubuyla beğeni toplayan Sümeyye Çiftçi’ye ait ve başlığı da oldukça ilginç: “Mecnun Juliet’i Severse, Romeo da Leyla’yı İstetir mi?” Güldürürken düşündüren hakiki Nasreddin hoca fıkraları gibi bir başlık. Bu başlığa sahip bir yazı kendini okutur. Unutmadan, yazının konusu Hümanizm.
Kapakta yer alan üçüncü yazı yine bir hanımefendiye ait. Rümeysa Yaşar imzalı yazının başlığı “Bir Mesel Olarak Kadın ve İslam”. Tahmin edeceğiniz üzere yazıda Feminizm konusu işleniyor. Diğer kapak çalışmaları gibi bu yazı da işlediği kavramı deşifre etme gibi bir özellik taşıyor. Kadın hakları maskesiyle içimize sokulan Feminizm’i anlamamıza yardımcı olması için Şerif Mardin’in Batı hakkındaki yorumları ve Âmine Vedüd gibi örneklerle İslam ve Müslümanlar üzerinde yapılmak istenenler vurgulanıyor. Sorunlar tespit edilirken bir metodolojimiz olmadığı için Batı metodolojisine duyduğumuz muhtaçlığın bizi getirdiği nokta ifade ediliyor.

Başyazı Nureddin Soyak’a ait: “Kitaplı Kitapsızlar”. “Kitaplı kitapsız olmaktan kurtulmanın tek yolu şöyle buyrulmuştur: “Allah ve Resulü bir iş hakkında hüküm verdikleri zaman, hiçbir mü’min erkek ve hiçbir mü’min kadın için kendi işleri konusunda tercih kullanma hakları yoktur. Kim Allah’a ve Resulüne karşı gelirse şüphesiz ki o apaçık bir şekilde sapmıştır.” (Ahzab, 36)”

Dikkat çeken köşe yazıları arasında Prof. Dr. Mustafa Ağırman’ın Fethi Yeken’e ait olan “Müslüman Olmam Neyi Gerektirir?” kitabını işlediği, kitapla aynı başlığı taşıyan yazısı var. Ağırman, mezkûr kitabın ömürde bir kez değil, her yıl veya ayda bir kez okunması gerektiğini söylüyor. İlkadım Kitaplığı köşesinde M. Selçuk Özdoğan, Ahmet Şimşirgil’in yeni eseri “Osmanlı Gerçekleri”ni tanıtmış.
Abdullah Gülcemal, La Havle köşesinde “Kesnizani Tarikatı Nedir?” başlıklı yazısında Saddam döneminin en etkili tarikatını anlatıyor. Tarikat liderinin Kur’an eğitimi adıyla Kabala öğretilerini ve mistisizmini anlattığını, Saddam’ın en yakın adamlarının ve ailesinin bu tarikattan olduğunu, tarikatın CIA ve Mossad kontrolünde bulunduğunu detaylarıyla açıklıyor. Bu bilgileri Ramazan Kurtoğlu’nun “Hollywood ve Kabala’nın 13. Havarisi Evanjelizm” kitabından aktardığını söylüyor. Yazının mesajı ise Kesnizani Tarikatı’nın Irak’ın işgalinde oynadığı rolle 15 Temmuz’da FETÖ tarafından Türkiye’ye yapılmak istenenin benzer şeyler olduğu.

İlkadım Dergisi, yeni abonelerine İlkadım yayınlarından iki kitap birden hediye ediyor. İlki merhum Zeki Soyak’ın en çok tercih edilen eserlerinden “Ölçüler Dengeler”. İknicisi yine Zeki Soyak’a ait olan ancak ilk kez yayımlanan “Hasret Şiirleri”.