Türkiye Sosyal medya Kapadokya'yı konuşuyor... Kapadokya'da yol tartışmasına Ünlü komedyen Şahan Gökbakar, megastar müzisyen Tarkan'da dahil olarak, sosyal medyadan tepki gösterdi.

Ünlü komedyen Şahan Gökbakar twitter üzerinden yaptığı yorumda; "Yol yapmak için Peribacaları'nı iş makineleriyle paramparça etme görüntülerini içim sıkışarak izledim. Dünya mirası olarak tescillenmiş bir alana bu nasıl yapılır? Nasıl bir kafa yapısı bu..? Bir kişi de "ya beyler biz napıyoruz?" demedi mi ya?" derken,

Megastar müzisyen Tarkan'da twitter hesabından; "Kapadokya gibi olağanüstü güzellikte, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde olan bir doğal ve kültürel değerimizi bile rant için harcayabiliyorlar. İnanılır gibi değil. Bu çalışmalar acilen durmalı ve Kapadokyamıza dokunulmamalı" ifadelerinde bulundu.

Kapadokya'da yol tartışması Twitter’da ‘TT’ Oldu...

Öte yandan Kapadokya'da Ortahisar ile Göreme arasında devam eden yol çalışmaları Türkiye gündemine otururken, sosyal paylaşım sitesi twitter'da trend topic oldu ...

Sosyal medyada milyonlar Kapadokya'yı konuşuyor...

'Peribacalarını yıkıyorlar'

CHP Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan; Kapadokya’da Ortahisar Göreme yeni yolunu yapanlar, bu yol gerekli diyenler, sahiplenenler nerdesiniz! Hani doğal kayalara, peri bacalarına zarar verilmeyecekti! Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ve @MehmetNuriErsoy Tarih, kültür ve turizm adına binlerce yıllık mirasımızın üzerinde iş makineleri yıkım yapıyor. Bir an önce bu yıkımlara son verin!"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç: “UNESCO Dünya Kültür mirası listesinde bulunan Kapadokya'daki peri bacaları iş makineleriyle yıkılıyor. Ortahisar Belediyesi’nin 'Kaçak yapılar yıkıldı' açıklaması kuyruklu bir yalan. Bildiğiniz peribacası, mağara kepçeyle yıkıldı.”

CHP Nevşehir İl Başkanı Kamil Gülmez, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Kapadokya'daki peribacalarının yol yapımı için yıkılmasına, "Bu peribacalarının içinde kiliseler var. Burası saklı kilisenin bulunduğu bir alan. Kilisedeki resimler iş makinelerinin titreşiminden dolayı düşüyor. Değil iş makinesinin, arabanın bile girmesi yasaklanmalı" sözleriyle tepki gösterdi.

Kapadokya'da peribacalarının yıkıldığı iddiasına yalanlama.

"Peribacaları kesilmiyor. Orada daha önce izinsiz yapılan iki adet WC ünitesi kaldırıldı. Bununla ilgili Kapadokya Alan Başkanlığının kararları var."

Ortahisar Belediye Başkanı Mustafa Ateş; "Yalan haberlerle, yanıltıcı algı oyunlarıyla milleti kandırmaya uğraşmayın. Kirli siyasetinize, temiz Kapadokya mızı alet etmeyin. Daha düne kadar yolun nereden geçeceğini bile bilmiyordunuz. Projeden habersizce konuşuyorsunuz. İki gün sonra milletin yüzüne bakamazsınız."

Kültür ve Turizm Bakanlığı - Bakan Danışmanı Selim Terzi; "Orada bir Peribacası yıkımı olmadığını biliyor musunuz? Kaçak bir WC yıkımı olduğunu biliyor musunuz? Bir YALANA sizi de alet ediyorlar. Tarihi esere ve dokuya zarar veren yolun alternatifi yapılıyor. El birliğiyle ’Kapadokya’ yalanını yaydılar... İddialar asılsız çıktı."

AK Parti Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz; "Kapadokya’mızın korunması adına tarihi dokuya zarar veren yolun taşınması ve kaçak tuvaletlerin kaldırılması çalışmasını hiçbir bilgisi olmadan algı malzemesi yapan sanatçılar;
@sgokbakar
 @TanTasci
 @tarkan
Doğru bilgi bu linkte ...

Kapadokya Alan Başkanlığı 'Göreme - Ortahisar yol projesi' açıklaması

Kapadokya alan Başkanlığı, "Göreme - Ortahisar Yol Projesi" hakkında yazılı kamuoyu açıklamasında bulundu.

Kapadokya Alan Başkanlığından kamuoyuna açıklama;

Ortahisar- Göreme yol projesi hakkında çıkan çeşitli haberler, yapılan açıklamalar ve bazı sosyal medya paylaşımlarında yer alan iddialara ilişkin basın açıklamasıdır. Göreme beldesini Ortahisar beldesine bağlayan mevcut 2.8 kilometrelik yol peri bacaları Kaya oluşumları tescillik kültür varlıkları ve kiliselerin önünden geçmektedir. Söz konusu yolu her gün yüzlerce ağır tonajlı araç yoğun bir şekilde kullanmakta ve arazi morfolojisi gereği kültür varlıkları zarar görmektedir.

Turizm sezonlarındaki yoğun araç kullanımları da göz önünde bulundurulduğunda söz konusu yolun yakınındaki tokalı kilise, kızlar manastırı, Elmalı kilise, Yılanlı kilise ve karanlık kiliselere titreşim ve atmosferik gazlar sebebiyle zarar gördüğü bilinmektedir. Mevcut yolun sürdürülebilir olmadığı doğal ve kültürel varlıkları olumsuz etkileyerek zarar verdiği ortaya çıkmış ve alternatif bir yol çalışması gerekliliği doğmuştur.

Alternatif yol çalışmaları: 2.2 kilometre uzunluğunda olup genişliği 5 ila 7 metre arasında değişen kadastral yol hattındadır. Planlanan yol kaya oluşumlarının uzağından geçmekte ve saklı kiliseye 18 metre mesafededir.

Güzergah çalışmalarından sonra arkeolojik jeoradar çalışmaları yapılmış herhangi bir taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarına rastlanmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca yol çalışmaları devam ederken bir bütün olarak görevi açık hava müzesi ile çevresine yönelik çevre düzenleme projesi ve ulaşım planlaması çalışmalarına başlanılmıştır.

Söz konusu haberler kamuoyunu yanlış yönlendirmekte ve manipülatif olup, yapılan yol çalışması ile sorunların giderilmesi amaçlanmıştır.

Kapadokya Alan Başkanlığımız, sorumlu olduğu alandaki benzersiz tarihi kültürel ve doğal değerli değerleri koruma ve gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlama misyonu ve sorumluluğundan taviz vermeden görevini eksiksiz biçimde sürdürmeye kararlıdır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Elli Yorum... Ağzı olan konuşuyor. Peki kim doğruyu söylüyor?

Konun özeti şu; Burada yapılan bir çalışmanın kararını şarkıcılar, komedyenler, tiyatrocular, siyasetçiler mi verecek? İşin aydın bilirkişi uzmanları mı? Tarihçiler akademisyenler, konusunda uzmanlar boşuna mı dirsek çürüttüler. Boşuna mı eğitim aldılar?

Niye işimize göre haklı haksız doğru yanlış diyoruz. Bu kararı alabilecek teknik bir bilgiye sahipmiyiz? Bizim ne haddimize... 

Hacı Bektaş-ı Veli'nin "İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır" sözü ne kadar güzel söylenmiş bir söz...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün; "Hayatta en hakiki mürşit, ilimdir. İlim ve fennin dışında yol gösterici aramak gaflettir, cahilliktir, doğru yoldan sapmaktır."  sözleri ne kadar güzel söylenmiş bir söz... Biz bu sözlerden ne paye çıkarmalıyız? 

Biz maalesef geldiğimiz noktada ne A partisi ne B nede C partisi ile, ne mahalle baskıları nede sosyal medya trolleri ile doğruyu bulmamız, bir adım bile yol almamız mümkün değil. Eğer bu anlayışla yol yürürsek işte o zaman ortaya korkunç ve gerçek bir "YIKIM" çıkar... İşin uzmanları bir adım öne çıksın... Ve kararı işin gerçek muhatapları versinler.

Hoca yerine cemaat, (Dinden eder)

Öğretmen yerine öğrenci, (İlimden eder)

Doktor yerine hasta, (Candan eder)

Bilim insanı yerine film insanı, (Gerçeklerden eder)

Usta yerine Çırak, (İşten eder)

vs.vs.vs. konuşursa vay halimize...

Şimdi SUSALIM İlim ve bilime kulak verelim....

Elbetteki onların söyleyeceği bir kelam ve koyacağı bir NOKTA olacaktır.