Bugün bazı sosyal medya hesaplarında ilimiz Nevşehir'in Avanos ve Hacıbektaş ilçelerinde sokak hayvanlarının kısırlaştırılmasına yönelik yapılan çalışmalara dair bir takım olumsuz paylaşımların yapılması üzerine, iddialara ilişkin Kapadokya İl Özel İdareleri ve Belediyeler Birliği tarafından bir basın açıklaması yapıldı.

İşte yapılan yazılı açıklama şöyle;

Kapadokya İl Özel İdareleri ve Belediyeler Birliği tarafından Nevşehir ili genelinde sokak hayvanlarının kontrolsüz üremelerinin önüne geçilmesi, toplum ve çevre sağlığının korunması amacıyla 21.04.2022 tarihinde "Sahipsiz Sokak Hayvanlarının Toplanması, Kısırlaştırılması, İşaretlenmesi ve Alındıkları Ortama Geri Bırakılması Rehabilitasyon Hizmeti" ihalesi ile 3 bin hayvanı kapsayan çalışma başlatılmıştır.

Yüklenici firma tarafından 15.06.2022 tarihinden itibaren başlatılan ve tüm ilçelerde gerçekleştirilecek olan, şu ana kadar da Avanos ve Hacıbektaş ilçeleri ile Göreme ve Kaymaklı beldelerinde tamamlanan çalışmalar Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü (DKMP) ve Birlik İdaresi tarafından günlük olarak takip edilmekte ve denetlenmektedir.

Zaman zaman yerel hayvan koruma görevlileri ve hayvansever vatandaşlarımız tarafından da çalışma bölgeleri gözlenmektedir.

Yapılan kontrol ve denetimlerde söz konusu çalışmalar ile ilgili bu güne kadar herhangi bir olumsuz durumla karşılaşılmamıştır.

Son günlerde sosyal medyaya yansıyan görüntü ve bilgiler ile ilgili ise gerekli inceleme ve kontroller başlatılmıştır.

Yine sosyal medyada haber ve fotoğrafları yer alan Hacıbektaş ilçesindeki 6 adet yetişkin ve 1 adet yavru hasta hayvan ise Hayvan Kasabasına alınarak tedavilerine başlanmıştır.

Söz konusu çalışmaları gerçekleştiren Kapadokya İl Özel İdareleri ve Belediyeler Birliği’ne Avanos ve Hacıbektaş Belediyelerimiz gibi ilimiz sınırlarındaki tüm belediyeler üyedir. Dolayısıyla yapılan tüm çalışmalar birlik bünyesinde birlikte yürütülmektedir.

Sosyal medyada hedef alınan belediyelerimiz mobil kısırlaştırmaya destek sağlamak amacıyla barınaklarını kullanıma açmış olup bu konuda yaşandığı iddia edilen olumsuzlukla ilgili herhangi bir sorumlulukları yoktur.

Sokak hayvanlarına yönelik çalışmalar bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aynı titizlikle ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve yönetmelikler doğrultusunda sürdürülmeye devam edilecektir.

Bu mücadelede desteğini hiçbir zaman eksik etmeyen Nevşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne, Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ne, Nevşehir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ve Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ne teşekkür ederiz. 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.