Kışın, olumsuz hava şartları nedeniyle daha sık kazalar yaşanmaktadır. Bu kazaları en aza indirmek için İçişleri Bakanlığı 81 ilin tamamında uygulanacak şekilde Kış Genelgesi adı altında bir yönetmelik belirlemiştir.

Bu yönetmeliğe göre kış lastiğinin takılma zamanı 1 Aralık, çıkarılma zamanı ise 1 Nisan olarak belirlenmiştir.
 

Okul servisi ve toplu taşıma araçları gibi yolcu taşıyan araçlar can ve mal güvenliğinin artırılması amacıyla daha fazla kontrole tabi tutulacak.
Karayolu Taşıma Yönetmeliği’ne göre kış lastiği kullanımı ile ilgili olarak “Tescilli veya tescilsiz olarak karayollarında trafiğe çıkan kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet tipi araçların tümü ile A tipi yetki belgesi olan otomobiller her yıl 1 Aralık tarihinden 1 Nisan tarihine kadar kış lastiği takmak zorundadır.
” Kış lastiğini takmak için kar yağmasını beklemeye gerek yoktur. Mevsim lastikleri kış mevsimindeki hava şartları için düşük performans göstermekte ve fren mesafesinin uzamasına neden olmaktadır.

 

KIŞ LASTİĞİ KULLANMAMA CEZASI
Şehirlerarası yolcu ve eşya taşımacılığında belirttiğimiz tarihler arasında kış lastiği kullanmayanlara para cezası verilecek. Güvenliğin sağlanması amacıyla emniyet güçleri ve jandarma ekipleri sık sık sürücüleri denetlemektedir.

2022 yılı kış lastiği takmama cezası 846 TL'dir.

YAZ LASTİĞİ NE ZAMAN TAKILIR VE ÇIKARILIR?

Yaz lastikleri her yıl 1 Nisan’dan itibaren takılmalıdır. Sürüş güvenliğinin artırılması için yola çıkmadan evvel mutlaka kış lastikleri çıkarılmalı ve yaz lastikleri takılmalıdır.

Yakıt tüketimini azaltan yazlık lastikler, yıpranma gibi sorunlara karşı daha dirençlidirler. Üzerlerindeki kauçuk bileşimi yol tutuşunu artırır. Kış lastiklerindeki derin diş desenleri yoktur. Bunun sebebi kauçuğun yola daha çok temas etmesini sağlamaktır.