1 Ocak 2020 tarihinden itibaren, Enerji Kimlik Belgesi olmayan binalarda satış ve kiralama yapılamayacak!

Konu hakkında açıklamada bulunan Kopartan Mühendislik Firması İşletme sahibi İnşaat Mühendisi M. Alper Kopartan, "Bina ve dükkanların satış ve kiralama işlemlerinde "Enerji Kimlik Belgesi" zorunluluğu getirildiğini" açıkladı.

Son gün 1 Ocak 2020! Herkesi ilgilendiriyor: Acele edin ...

5627 sayılı Enerji Verimliği Kanunu gereği kamu ve özel kullanıma ait binaların enerji tüketim performansına göre kimlik belgesi oluşturulması zorunluluğu getirildiği belirtildi. Uygulamanın 01.01.2020 tarihinden başlayacağı ifade edilerek bu konuda vatandaşlar uyarıldı.

İnşaat Mühendisi M.Alper Kopartan, "Asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma - soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belge olarak da değerlendirilen ve 10 yıl geçerliliği olan Enerji Kimlik Belgesinin, Enerji Verimliği kanununa ilişkin Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nin 25. Madde 15. Fıkrasında “Binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmiş olması şartı aranır.” hükmü uyarınca zorunluluk taşıdığı hatırlatmasında bulunan Kopartan, bu bağlamda yasada belirtilen tarih olan 01.01.2020’den itibaren enerji kimlik belgesi olmayan binalardaki daire ve dükkanların satış ve kiralama işlemlerinin kesinlikle yapılmayacağı" uyarısında bulundu.

Kopartan Mühendislik Firması İşletme sahibi M.Alper Kopartan, yaptığı açıklamasında; 

-Sanayi alanlarında üretim faaliyetleri yürütülen binalar, 

-Planlanan kullanım süresi iki yıldan az olan binalar,

-Toplam kullanım alanı 50 m2’nin altında olan binalar,  

-Seralar, Atölyeler, Depolar, Münferit olarak inşa edilen ve ısıtılmasına, soğutulmasına gerek duyulmayan depo, ardiye, ahır, ağıl gibi binalar,  

-Mücavir alan dışında kalan ve toplam inşaat alanı 1.000 m2’den az olan binalar,

-Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı ve bağlı kuruluşları ve Milli İstihbarat binalarının bu hüküme dahil olmadığı hatırlatmasında bulundu.

Enerji Kimlik Belgesi Nasıl Alınır?

Mevcut binalar için enerji kimlik belgesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından düzenlenmektedir. 

Enerji kimlik belgesi için gerekli evraklar;

Mimari proje, ısı yalıtım projesi, elektrik projesi ve mekanik tesisat projesi şeklindedir.

Başvuru formunu doldurmak için TIKLAYINIZ!

Gerekli evraklar ile yetkili firmalara başvurunuzu yaptıktan sonra binanız incelenir.

Bu incelemede bina yaşı, konumu, binanın yapımında kullanılan malzemeler, çatı durumu, dış cephe mantolama, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimliliği gibi tüm teknik ve genel bilgileri toplanır. Toplanan bu bilgiler doğrultusunda enerji kimlik belgesi uzmanı binanız için gerekli enerji kimlik belgesini düzenler. Enerji Kimlik Belgesi’nin bir örneği bina sahibi ya da yöneticisinde olmalıdır. Diğer bir örneği de binaya giren herkesin görebileceği bir yere asılmalıdır.

DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

Enerji kimlik belgelerinin 10 yıl geçerliliği vardır fakat eğer ihtiyacın değişeceği uygulamalar yapılırsa kimlik belgelerinin değişmesi gerekir. Bu sebeple binada yapılacak değişikliklerin enerji kimlik belgesi alınmadan önce yapılması tavsiye edilir. Mevcut binaların enerji kimlik belgelerini 1 Ocak 2020 tarihine kadar almaları gerekmektedir.

KOPARTAN MÜHENDİSLİK

Adres: Lale Caddesi. Yaylaklı İşhanı Kat:4 No:16 NEVŞEHİR

GSM: 0 532 612 32 50

WEB: www.kopartan.com