Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan plansız alanlar imar yönetmeliğinde bağ evi yapmak isteyen vatandaşlarımız için kolaylıklar içeren değişiklikler resmi gazetede yayınlandı.

İçerik olarak imar planı dışında kırsal alanlarda bağ evi yapmak isteyen vatandaşlarımız Tarım Ve Orman İl Müdürlüğü’nün ilgili kanunlar kapsamında uygun görüş vermesi halinde ruhsat işlemleri den muaf olacak

Plansız alanlara ilişkin yeni imar yönetmeliği yürürlükte! Köye ev yapana kolaylık getirildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 'Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nde düzenleme yaptı.

Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikle tarımsal amaçlı yapıların kapsamına ‘bağ evi' de dahil edilerek ruhsat zorunluluğu kalktı. Köyde ruhsatsız ev yapabilmek için gerekli olan ikametgah zorunluluğu kalktı.

BAĞ EVİNE RUHSAT ZORUNLULUĞU YOK

Tarımsal amaçlı yapıların tanımı genişletilerek, bu tanıma "bağ evleri" ve Tarım ve Orman Bakanlığınca bu kapsamda olduğu belirlenen diğer yapılar da dahil edildi. İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek üzere yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın uygun görüşü alınmak kaydıyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu kaldırıldı. Köylerde bina çatılarında yapılan güneş enerji sistemleri yapı ruhsatından muaf tutuldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan, ‘Plansız alanlar imar yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik’ Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre; İskân dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek üzere yapılacak bağ evi için Tarım ve Orman Bakanlığının uygun görüşü alınmak kaydıyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu kaldırıldı. Ayrıca köy yerleşik alanı civarı sınırları için tespit edilebilecek azami mesafe 100 metreden 300 metreye çıkarıldı. Bu arada köylerde bina çatılarında yapılan güneş enerji sistemleri yapı ruhsatından muaf tutuldu. Yapı yapabilmek için köy nüfusuna kayıtlı olmak ve köyde sürekli oturmak şartları da kaldırıldı.

Tarımsal amaçlı yapıların tanımı genişletilerek, bu tanıma ‘bağ evleri’ ve bu kapsamda olduğu belirlenen diğer yapılar da dahil edildi. Ayrıca bina azami yükseklikleri 6,50 metreden 7,50 metreye çıkarıldı. İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek üzere yapılacak bağ evi için Tarım ve Orman Bakanlığının uygun görüşü alınmak kaydıyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu kaldırıldı. Yapıların da komşu parsel sınırına 5 metre mesafe bırakma zorunluluğu 3 metreye düşürüldü.

İLGİLİ MADDE ŞU ŞEKİLDE

“Madde 64 – İskân dışı alanlarda yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni, yapının niteliğine göre 36 ncı maddeye uygun olarak ilgili idarece verilir.

İskan dışı alanlarda yapılacak entegre tesis niteliğinde olmayan tarımsal amaçlı seralar, 63 üncü maddenin birinci fıkrası kapsamında yapılabilecek olan bağ evlerinden taban alanı 75 m2’yi, yapı inşaat alanı toplamı 150 m2’yi, kat adedi bodrum dahil 2’yi ve parselde 1 adedi geçmemek kaydıyla yapılacak olanlar; ilgili il tarım ve orman müdürlüğünün uygun görüşü ve ilgili idarenin izni alınmak koşuluyla yapı ruhsatı aranmadan yapılabilir. Ancak etüt ve projelerinin ruhsat vermeye yetkili idarece incelenmesi, fen, sanat ve sağlık kurallarına uygun olması zorunludur. Etüt ve projelerinin ve inşasının sorumluluğu, müellifi ve fennî mesulü olan mimar ve mühendislere aittir. Bu yapılar ilgili idarece ulusal adres bilgi sistemine ve kadastro paftasına işlenir.