Nevşehir’de ürün deseninin çeşitlendirilmesini hedefleyen Alternatif Ürün Yetiştiriciliği Projesi kapsamında, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce deneme çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda Nevşehir’de yetiştiriciliğini uygun gördüğümüz Baklagillerden Barbunya yetiştiriciliği denemesi yapılacak.

Konu hakkında açıklamada bulunan Nevşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Özgür MEMİŞ; “Tercih edilen Barbunyalar oturak çeşitler olup büyük çoğunluğu kırmızı olmak üzere beyaz çeşitler yazlık ve güzlük olarak denenecek. İlimiz merkezde deneme amaçlı Kavak, Göre, Kaymaklı Kasabaları ile Çiftlik ve Çardak Köylerinde 5 lokasyonda Sertifikalı Barbunya tohumu ekimi gerçekleştirildi.  

Ekim yapılan alanlar İl Müdürlüğümüz Ziraat Mühendisleri ve teknik personelleri tarafından izlenecek ve üreticilerimize rehberlik ederek her aşamada takip ve kontrolleri sürecek. Bu çalışma ile bölge ve ülkemiz ekonomisine katkı yanında barbunyanın bakımı, beslenmesi, adaptasyon, hastalık-zararlı etmenleri ve mücadelesi gibi üretim sürecinde karşılaşılacak sorunlar ve çözümler üreticilerce tecrübe edilmiş olacak.  

Alternatif Ürün olarak münavebeye girebilecek ürünlerin deneme çalışmaları devam etmekte olup her türlü teklif ve öneri için İl/İlçe Müdürlüklerimiz ile irtibat kurabilirsiniz” dedi.