Nevşehirli duyarlı bir vatandaşımız tarafından bulunan Kızılgergedan (Nar Bülbülü) Nevşehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi.

25.03.2021 günü Nevşehir İli 2000 Evler Mahallesinde Cihan Bozkurt isimli duyarlı bir vatandaşımız tarafından bulunan halk dilinde bilinen adıyla Nar Bülbülü, Kızıl Gerdan bülbülü  Nevşehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü Veteriner gözetiminde tedavi ve rehabilitasyonu için Kliniğine götürüldü. Tedavi ve rehabilitasyonu sonrası doğaya bırakılacaktır.

Kuşu yakalayan duyarlı vatandaşımız o anları bakın nasıl anlatıyor...

Cihan Bozkurt kuşu bulması ve yakalamasını şu sözlerle anlattı; "Dün sabah saat: 08.00 sularında Göre kasabası toki konutları daire giriş kapısı aralığından bir kuş içeri girdi ve iki kapı arasında kendini camlara vurmaya başladı. Bende arabamın üzerindeki karları temizledim içeri girerken fark ettim. Çok kötü vuruyordu camlara... Öyleki, kendini öldürecek diye korktum. Sonra elimdeki kar temizlediğim oto fırçası ile kendisine zarar vermeden yakaladım."

Sonrada internetten bu kuş hakkında araştırmaya başladım. Nar bülbülü, robin ve kızıl gerdan diye 3 ismi var. Nadir görülen bir kuş türü olan dünyanın en hareketli ve küçük kuşlarından birisi Kızılgergedan (Nar Bülbülü) yem yemeyen bir türmüş.  Araştırmalarıma göre ağaç kavuklarında ki böcekleri falan yiyormuş. Ilık iklimlerde yaşarmış... Bu kuşlar göç esnasında buraya gelmişler. Anladığım kadarıyla bu kuşlardan Nevşehir'de yok. Göç esnasında hava şartları nedeni ile bizim buraya inmişler ve soğuk olduğu için hepsi ayrı ayrı bir yerlere sığınmış...

FİB Haber'den yardım istedi...

Şimdi asıl mesele bu kuş bizim burada yaşıyor mu? Malûm dışarı kar. Hiç birşey bilmiyorum ne yapacağım, dışarı salsam ölur mü?

Ben bunu besleyemem, vebaline de giremem... Nereye teslim etmem gerekiyor bana bu konuda yardımcı olabilirmisiniz?

Bizde duyarlı vatandaşımızın Nevşehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'nü (0384) 212 99 19 numarasından arayarak teslim etmelerinin en doğru karar olduğunu söyledik. 

Ben biraz araştırdım kuşun kendi hikayesi bile var.

Cihan Bozkurt, araştırmaları sonucunda Kızılgerdan kuşunun birde hikayesi olduğunu öğrenerek; "Hikayesi çok güzel anlamlı.  Kimse bilmez bu kuşu ve hikayesini. 1 saate kadar bende hiç birşey bilmiyordum."

İşte Kızılgerdan Kuşu Hikâyesi

Rivayet odur ki Allah insanları günahları nedeniyle cehenneme atmak için toplamışken, Kızılgerdan kuşu ilk insan Hz. Âdem’e ve tüm insanlığa kendini feda edeceğini söylemiş ve Allah da onun bu samimiyeti güvenerek insanları ateşe atmamıştır.
Hz. Âdem’in yerine kendisinin ateşe atılmasını istemesi üzerine Allah, Nar Bülbülü kuşunun kendisini ateşe atmasını istemiş ve Kızılgerdan kendisini tam cehenneme bırakmıştır ki, bu esnada Allah’ın emri ile melekler kuşu cehennemde yanmaktan son anda kurtarmıştır.
İnanışa göre kuşun boyun kısmının kırmızı olması, bu esnada cehenneme boynunun değmesine bağlanmaktadır. Kuşun bu samimiyetinin, birçok insanı cehennem ateşinden kurtardığına olan inanç, bazı topluluklarda mevcuttur.
Kuşun bu samimiyeti nedeniyle insanlara daha yakın olduğu söylenmektedir. Zira Nar Bülbülü, kolaylıkla insanlardan kaçmayan bir kuştur. Bu yüzden bu inanışa sahip olan insanlar, Kızılgerdan kuşunu öldürmeyi günah kabul etmektedir.

Kızılgerdan ya da Nar bülbülü, eskiden karatavukgiller familyasında şimdi ise Sinekkapangiller familyasında sınıflandırılan bir kuş türü.
Bilimsel adı: Erithacus rubecula
Yaşam süresi: 13 ay (Esaret altında)
Kütle: 16 – 22 g (Yetişkin)
Kuluçka büyüklüğü: 5 – 6
Kanat genişliği: 20 – 22 cm (Yetişkin)
Uzunluk: 12 – 14 cm (Yetişkin)

 

UNUTMADAN!!!!

Soğuk kış günlerinde yaşam kuşlar için de çetin ve zor. Günler de kısa olduğundan, yiyecek bulmak için gün ışığından daha az yararlanabiliyorlar.

Özellikle yerlerin karla kaplı olduğu günlerde yiyecek bulamayan kuşlar için bizim tükettiğimiz gıdaların çoğu uygun olabilir. Kurutulmuş meyve, tuzsuz,işlenmemiş kuruyemiş veya bir parça elma onlar için ziyafet anlamına gelebilir. Serçeler ve ispinozlar tohumdan hoşlanır; nar bülbülü (kızıl gerdan) ve ardıç kuşu meyve ve solucana bayılır; sığırcık ise herşeye...

En azından, ekmek kestiğinizde tepside kalan kırıntıları pencere pervazına koyarak kuşlarla paylaşabilirsiniz.