Nevşehir'de bahar ayı ile birlikte bağ bahçe işlerine yoğunluk veren vatandaşlar budama, toprağı belleme ve bahçe temizleme işlerine başladılar.

Baharın gelmesiyle tarla işlerine yoğunluk veren vatandaşlar, daha fazla verim elde etmek için bağlarını ve ağaçlarını budamaya başladılar.

Bağ bahçe sahipleri, her yıl baharın gelmesine yakın bu dönemde belleme çalışmalarını yaptıklarını belirterek, bu dönemde yapılan bellemenin verimi artırdığını söylediler.

Gerek havaların ısınması gerekse de bitkilerin gelişme dönemine girmesi nedeni ile bahçedeki doğal örtüyü en iyi yetiştirme ortamı sağlanması gerekir. Toprak kış ayında kar, yoğun yağışlar ve aşırı soğuklar nedeni ile sertleşir ve hava alamaz duruma gelir. Bu nedenle öncelikle toprağı havalandırmak gerekir. Genellikle bu işi bel küreği ile yapıyoruz. Toprağı kürek derinliğinde kazarak çapa yardımı ile büyük toprak parçalarını dağıtıp tırmık ile topluyoruz. Bu şekilde toprak hem havalanıyor hem de bitki yetişmesine uygun haline geliyor. Ağaçların budanması ve bozuk onarılması gereken bahçe duvarları onarıp kullanılır hale getiriyoruz. İnşallah bu sene iyi verim alırız. dediler.

Ürgüp Ziraat Odası Başkanlığından yapılan açıklamada; "Mevsim bahar ekim dikim sezonu açıldı. Üzüm üreticisi çiftçilerimiz coğrafik duruma göre bölge bölge üzüm bağlarını buduyor diğer yandan da sürümünü gerçekleştiriyor. Bol ve bereketli olsun."


Fotoğraf: Halil Kaygısız Aksalur, teşekkür ederiz.