Bahar aylarıyla birlikte ilimiz Nevşehir'de sıkça görülebilen Madımak otu oldukça sağlıklı ve besin değeri de yüksektir. Doğal ortamlarda kendinizde toplayabileceğiniz gibi Nevşehir semt pazarlarında da rahatlıkla bulunan Madımak otunun faydaları nedir? Taze madımak otları hangi hastalıklara iyi gelir denildiğinde ilk cevap böbrek ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Madımak otu nedir? Tüm detayları sizler için derledik.

Madımak, besleyici ve son derece şifalı olması nedeniyle yüzyıllardır Türk mutfağını süslüyor.

Madımak otu kuzukulağıgiller familyasının bir üyesi. Farklı yörelerde keçi memesi, kuş ekmeği, çoban ekmeği, söğüt otu, badıma, madımalak olarak da biliniyor.

Nevşehir'de yaygın olarak yetişen Madımak, İlkbahar mevsiminde yeşeren, yeşil yapraklı otsu bir bitkidir. Yeşil yaprakları toplanarak, yemeği, çorbası, böreği yapılıyor. Aktarlarda kurutulmuş halde de satılıyor. Kuru madımak çay olarak tüketiliyor. Bitkinin antioksidan özelliği bulunuyor. Kan şekerini dengeliyor. Çok iyi bir idrar söktürücüdür. Madımak otu, çiğ veya pişirilerek tüketilebiliyor. 

Bahar aylarıyla birlikte doğada kendiliğinden yetişen madımak Nisan ve Mayıs aylarında toplanmaya başlıyor. Hazırlanma aşamasında madımakların kök kısımları kesilip araya karışmış yabani otlar ayıklanıyor.

Ardından sert uç kısımları kesiliyor. Bu aşamadan sonra madımaklar iyice yıkanıp doğranıyor. Sonrası damak zevkinize kalıyor: İsterseniz zeytinyağlı, pastırmalı, pirinçli, yumurtalı olarak pişirebilir; isterseniz yoğurtla veya salatada tüketebilirsiniz. Ayrıca börek harçlarına da ekleyebilirsiniz. Nisan ve Mayıs aylarında, yani en taze zamanında lezzet dolu seçeneklere sahip madımağın gücünden mutlaka faydalanmanızı öneriyoruz.
 

Madımağın sağlığa da pek çok faydası var. Her şeyden önce güçlü bir antioksidan olarak vücudu serbest radikallere karşı koruyor ve damar sertleşmesine karşı koruma sağlıyor. Kan şekerini dengeliyor. İdrar söktürücü özelliği ile böbrekleri temizliyor. Antiseptik özelliği madımağa mide ve bağırsakta oluşabilecek rahatsızlıkları önleme yeteneği veriyor, bu sebeple çay olarak da tüketiliyor.

Yemeği yapılabileceği gibi kurutularak çay yapılmasıda mümkündür. Madımak kendiliğinden doğada yetişir ve üretmek için bir çaba gerektirmez. İçersinde tanen, nişasta, glikoz ve uçucu yağ içermektedir. Madımak yumuşak bir bitkidir, pembemsi renkte çiçekleri vardır.

MADIMAK OTUNUN FAYDALARI :

  • İdrar söktürücü özelliğe sahiptir.
  • Doğal ağrı kesici özelliğe sahiptir.
  • İdrar arttırıcı özelliği vardır.
  • Ayrıca kan şekerini düşürücü özelliği de bulunmaktadır.
  • Doğal antibiotiktir.
  • Damar büzücü etkisi olduğundan dolayı; basur, doğum kanamaları ve adet kanamalarında tüketilmesi önerilmektedir.

Madımağın yumrusundan elde edilen çay mide rahatsızlıklarına, bağırsak hastalıklarına ve dizanteriye karşı antiseptik özellik göstermektedir. Madımak bitkisinin kurutulmasıyla elde edilen çayının, karın ağrısı, ishal, bağırsaklardaki solucanların atılımına karşı etkili olduğu bilinmektedir. madımak şeker hastalığı ve böbrek taşlarının düşürülmesinde de oldukça etkilidir. Ayrıca madımağın kurutulmasıyla elde edilen toz yaraların iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.

Kan şekerini düşürmeye yardımcı olan madımak, aynı zamanda iyi bir idrar söktürücü ve idrar artırıcıdır. Bu sayede böbreklerin sağlıklı olmasına yardımcı olmaktadır. Madımak bitkisel bir ağrı kesici, antibiyotik görevi yapmaktadır.

MADIMAK NASIL TÜKETİLİR:
Madımağı doğadan taze olarak toplayarak güzelce temizledikten sonra salata olarak tüketmek mümkündür. Bunun yanında sıcak yemeğide yapılan madımağın turşusunuda yapmak mümkündür. Ayrıca madımak kurutularak çay yapılır ve içilir. Özellikle Sivas, Tokat ve Yozgat dolaylarında çokça tanınan madımak bitkisi, kuş ekmeği, keçi memesi ve söğüt otu gibi isimlerlede bilinmektedir

MADIMAK YEMEĞİNİN TARİFİ:
Ayıklanması ve yıkanması oldukça zahmetli dolayısıyla yapımı da biraz oyalıyor insan. İlk defa yapacak olanlar için ufak bir ayrıntı da sert sap kısımlarını mutlaka kesin , pişer diye ümit etmeyin.

Sarımsaklı yoğurt ile nefis oluyor, yoğurtsuz yemek isterseniz biraz daha suluca yapabilirsiniz..
Malzemeler
1 kg madımak
2 orta boy kuru soğan
6_7 diş sarımsak
1.5 yemek kaşığı çemen unu
1 avuç bulgur
2 yemek kaşığı tereyağ
1 kahve fincanı sıvı yağ
Yapılışı

Madımaklar ayıklanıp küçük küçük kıyılır.Tencereye alınır.Üzerine madımağı kapatacak kadar kaynar su eklenir. 20 dk kadar pişirilir.İçine bulgur katılır. Bulgur pişene kadar biraz daha pişirilir.Tuzuda ilave edilip kapatılır.

Başka bir tencereye ya da tavaya sıvı yağ ve margarin konulup eritilir.Soğanlar yemeklik doğranır ve yağa katılır.Pembeleşmeye başlayınca ince ince doğranmış sarımsaklar ve çemen unu katılır .2 dk kadar soğanlarla çevrilir ve kapatılır.Yapılan bu soğanlı sos madımağın üstüne dökülür.Karıştırılır.Bu yemeği sarımsaklı yoğurtla servis yapabilirsiniz.

NOT:
1 tatlı kaşığı salça ekleyip ve soğanları kavurduktan sonra az su ilavesiyle bir müddet pişirlince lezzetine doyum olmuyor.

Yapanlara ve yiyenlere afiyet olsun...

Unutmadan, Şifası için Doktorunuza başvurun...