Nevşehir'de tadilatı tamamlanan Eskili Eski Camisi yarın cuma namazıyla yeniden ibadete açılıyor.

Nevşehirli Hayırsever tarafından 4 aylık çalışmanın ardından tadilatı tamamlanan tarihi Eskili Eski Cami Nevşehir İl Müftülügüne teslim edildi.

Tadilatı biten Eskili Eski Camii 20 Mayıs 2022 Cuma günü Cuma Namazı öncesi yapılacak Mevlit programıyla ibadete açılacak olup, tüm halkımız davetlidir..

Eskili Eski Cami Açılış Programı;

  • Kur'an-I Kerim Tilaveti
  • Mevlid-İ Şerif
  • Sohbet Ve Dua

Tarih: 20 Mayıs Cuma 2022

Saat: 12:00

Açılışa Tüm Halkımız Davetlidir.

Adres: Eskilli Mahallesi Merkez(Nevşehir

Yarın Cuma namazıyla birlikte açılışı yapılacak olan Eskili eski cami açılışına tüm Nevşehir halkı davetlidir.

Eski Cami (Nevşehir)

Osmanlı Dönemi tarihi yapı Nevşehir’in Merkezinde, Cumhuriyet Baş Mahallesi, Göre yolu sokak üzerinde yer almaktadır.

Nevşehir’in Merkezinde, Cumhuriyet Baş Mahallesi, Göre yolu sokak üzerinde yer alan, doğu, batı ve güneyden yol ile çevrelermiş, kuzeyden ise konutla bitiştirilmiş camii, uzunca bir süredir kullanılmamaktaydı. Tarihi yapı, dış görünümü ile oldukça sağlam olmasına rağmen içi harabe durumdaydı. Yapının tarihine ait hiçbir veri olmamasına karşın plan şeması, minaresi ve kullanılan malzeme göz önünde bulundurulduğu ve yöredeki diğer örneklerle karşılaştırıldığında 19.y.y. sonlarına tarihlendirmek doğru olacaktır. Düzgün kesme taşla inşa edilmiş yapı üstten bezemesiz silme şeritleriyle biçimlenen saçak hattı ile sonlandırılmıştır. Doğu bölüm kırma çatı, batı bölümü ise düz damlıdır. Camiye giriş doğu cephesi kuzeyinde bulunan dikdörtgen bir kapı ile sağlanır. İç mekan düzensiz bir plan şeması yansıtır. Yenilenmiş olan doğu bölüm iki sütun üzerine kuzey güney doğrultuda atılan kemerlerle düz tavanla örtülü, mihraba dikey iki sahına ayrılmıştır. Batı bölüm ise tamamen zıt olarak bir duvar payesi ve bir duvar parçasına doğu batı doğrultusunda atılan bir kemerle aynı doğrultuda uzanan ve doğu bölüme açılan iki sahna ayrılmıştır. Bu sahınlar dört takviye kemeri ile desteklenmiş sivri tonozla örtülüdür. Yapının dört sütunla biçimlenen baldaken tarzındaki minaresi güneybatı köşesine eklenmiştir.
Tescil Kararı    T.K.T.V.K.Y.K17.4.1987/3578

Caminin kapısında Osmanlıca yazılan yazıda ise;