Nevşehir'de 1727 yılında Sadrazam Damat İbrahim Paşa tarafından inşa edilen tarihi hamam, yaklaşık 3 asırdır aralıksız hizmet veriyor.
Nevşehir merkezde bulunan Kurşunlu Camii’nin karşısında yer alan tarihi Damat İbrahim Paşa Hamamı, 1727 yılında yapılmış ve o günden bugüne kadar hizmet veren tarihi bir hamam niteliğindedir.

Nevşehir Damat İbrahim Paşa Hamamı; Külliyenin kuzeyinde, Câmiicedîd caddesiyle Belediye caddesini birleştiren yokuş üzerinde ve kervansarayın karşısında yer alır. Bugün de erkeklere hizmet veren hamamın soğukluk kısmı, iki yanında basık beşik tonozla örtülü birer oda bulunan giriş eyvanı ve bunların açıldığı kubbe örtülü kare bir mekândan oluşur. İçerisi, kubbenin tepesindeki sekizgen planlı aydınlatma feneriyle aydınlatılır. Ortasında sekizgen planlı fıskıyeli mermer bir havuz bulunan mekânı, güneybatı ve kuzeydoğu duvarları boyunca taştan yapılmış bir sedir çevreler. Ilıklık bölümü soğukluk kısmını “L” şeklinde kuzeybatı ve kuzeydoğu yönünden sarar. Dıştan sekizgen bir kasnakla desteklenmiş kubbe ile örtülü sıcaklık kısmında geçiş öğesi dilimli tromplar ve aralarındaki pandantiflerle sağlanmıştır. Külhan sıcaklığın kuzeydoğusuna yerleştirilmiştir.

Geleneksel yapısından ödün vermeden günümüze kadar gelmiş bir hamam olan Damat İbrahim Paşa Hamamı, giriş ve bekleme salonu kısmında şark köşesi hizmeti vererek gelenekselliğinden kopmadığını göstermiştir.

Hamamın içerisinde sauna, şark köşesi ve havuz da bulunan bu tarihi hamam, İbrahim Paşa’dan kalan ve günümüze kadar korunarak gelmeyi başarmıştır.

Nevşehirli dönemin Sadrazamı Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılan tarihi hamam, çalışma saatlerinin esnekliği ve haftanın 6 günü açık olması sebebiyle de takdir edilmektedir.

Tarihî Nevşehir - Damat İbrahim Paşa Hamamı.

Fotoğraf: Mustafa Taşkın

Nevşehir Damat İbrahim Paşa Hamamı ve Kurşunlu Cami  Yıl: 1968