Nevşehir'de özellikle Pitbull cinsi tehlikeli köpeklerin, yasak olmasına rağmen ilimiz Nevşehir sokak ve caddelerde dolaştırılması vatandaşları tedirgin ediyor.

Boğazında tasması olmadan Nevşehir sokaklarında dolaşan pitbull cinsi yasak ırk köpekler için vatandaşlardan gelen ihbarlar üzerine harekete geçen polis ekipleri, sahibi tarafından serbest bırakılmış ve sahiplenilmesi suç olan "tehlikeli ırk" sınıfında yer alan pitbull cinsi 2 farklı köpeğin yerlerini tespit ettiler.  

Borsa kavşağı ile Ürgüp Yolu Balonlu kavşakta gözetim altında tutulan iki köpeğin teslimi için belediye ekipleri çağrıldı. El konulan köpekler, Nevşehir Belediyesi hayvan kasabasına teslim edildi.

Polis, başta pitbull olmak üzere sahiplenilmesi suç olan, yasak ırk köpekleri besleyen şüphelilere yönelikte çalışma başlattı.

Cezası çok ağır...

Özellikle Dogo argentino, Pitbull, Tosainu, Fila brasileiro cinsi olan can dostlarının Türkiye’de yasak ırk köpekler olduğu belirtiliyor. Bu cinslerdeki köpeklere, Doğa Koruma Ekipleri tarafından el konuluyor ve sahibine de yüklü miktarda ceza kesiliyor.

Bu köpekler silah olarak değerlendiriliyor...

Tehlikeli köpek ırklarını şikayet etmek için özellikle gezdiriliyor olması, suç işlemesi ya da etrafa saldırıyor olması gerekmiyor. Tehlikeli köpek ırklarını bulundurmak, ruhsatsız silah bulundurmak gibi bir suç.

Nevşehir'in sokak ve mahalle aralarında sıkça karşılaştığımız ve sahiplenilmesi suç olan "tehlikeli ırk" sınıfında yer alan köpekleri nereye şikayet edebiliriz? İşte örneğiyle tehlikeli köpek sahiplerini şikayet edebileceğiniz yerler...

01.07.2004 tarihinde yürürlüğe giren 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 14. maddesinin l bendine göre Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino ve Fila Brasileiro gibi köpekler "tehlikeli ırk" olarak tanımlanıyor ve bu köpeklerin üretilmesi, sahiplenilmesi, Türkiye'ye sokulması, satışının ve reklamının yapılması, takas edilmesi, sergilenmesi ve hediye edilmesi suç teşkil ediyor.

Aksini yapanlar ise 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 28. maddesine göre hayvan başına 9.563 lira para cezası uygulanıyor ve köpeğe el konuluyor. Bazı durumlarda para cezası miktarı artabiliyor.

Silah gibi kullanılan tehlikeli ırklarla ilgili yetkili kurumlar ise Valilikler, Orman ve Su İşleri Müdürlükleri ve Kaymakamlıklar.

Denetleme görevini ise bu makamların atadıkları icra ediyor. Tehlikeli cins köpeği, ona zarar vermeden etkisiz hâle getirecek ve barınağa emniyetli bir şekilde götürebilecek yetkili kurum ise Doğa Koruma ve Millî Parklar Şube Müdürlüğü (DKMP). Ayrıca Emniyet Teşkilatlarının Asayiş Şube Müdürlüklerine bağlı olarak kurulan Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği ekipleri de tehlikeli ırklara müdahale edebiliyor.

DKMP'lerin her ilde 7 haneli sabit telefon nuramaları bulunuyor. 155 Polis İmdat Hattı ise bilinirliği, yetkisi ve erişim imkânı sebebiyle en çok tercih edilen hat olarak karşımıza çıkıyor. Tehlikeli ırklarla ilgili bir şikayet söz konusu olduğunda duruma el koyan polis memurları bir taraftan çevre güvenliği sağlayabiliyor, diğer taraftan koordineli olarak DKMP (Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü) ekiplerine bildirerek durumu kontrol altına alabiliyor. Emniyet Müdürlüklerinde bulunan Asayiş Şube Müdürlüklerine bağlı olarak kurulan Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği ekiplerinin de bizzat tehlikeli hayvan ırkı konusunda yetkisi bulunuyor.

Foto:Arşiv