Nevşehir'de yaşayan bir vatandaşımıza tanımadığı bir telefon numarasından gönderdikleri, 'Eşimin teyzesinin hayvan damını tadilat yaparken, duvarın içinde 1267 adet sarı liralar bulundu. Bunları birlikte değerlendirebilir miyiz?' mesajla dolandırmak istediler. 

Yeni yöntemleri 'pes' dedirtti: 'Altın bulduk gel satalım'

Olay dün yaşandı. Nevşehirli bir vatandaşımızın cep telefonuna, bilmediği bir numaradan "Selamun aleyküm abim ben mehmet Manisaya geldim benim burda köyde yaylada hanımın yaşlı hacı teyzesi oturuyor. Bunlar hayvan ahırını düzelteyim derken temelden eski çömleğin içinden sarı sarı para şeklinde arapça yazılı 1267 adet sikke gibi bişeyler bulmuşlar. Bu olaydan kimsenin haberi yok. Bunları değerlendirme imkanımız olurmuydu, yardımcı olurmusun? Kimseye birşey bahsetme abi aramızda ara beni gerekirse çık gel konuşalım" diye yazılı bir mesaj geldi.

Bu durumdan şüphelenen vatandaşımız konuyu kendi imkanlarıyla araştırmaya başladı.

Telefonuna atılan mesajla dolandırılmak istenen Nevşehirli vatandaşımız durumu önce FİB Haber merkezi ile paylaştı sonrasında da  polise şikayette bulundu.

VATANDAŞLARA UYARI
Duyarlı vatandaşımız uyarıda bulunarak, "Daha önce dolandırıcılar, kendilerini 'savcı, hakim, komiser' olarak tanıtıp, dolandırıcılık yapıyordu. Sanırım bu da yeni bir yöntem. 'Altın buldum çıkarmama yardım et' gibi mesajlara atan dolandırıcılara kimse kanmasın" ifadelerini kullandı.

BAKANLIK UYARIYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıklaması özetle şöyle: “Bakanlık, yalnızca son bir ayda kendisine ulaşan 100’den fazla mesajı Asayiş Dairesi’ne iletmiştir. Gerek dolandırıcılık mesajları gerekse de gerçekten bir kültür varlığı kaçakçılığı olayında vatandaşlarımızın hazırlıklı bulunması ve ivedilikle kolluk kuvvetlerimize haber vermeleri çok büyük önem taşıyor.”

SUÇA İŞTİRAK NEDENİYLE HAPİS

Kültür varlığı bulmak için izinsiz araştırma ve kazı yapmak 2863 sayılı yasa kapsamında iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası olan bir suç. Bu kültür varlıklarını elde etmek, bulundurmak, satmak, almak yine aynı şekilde hapisle cezalandırılıyor.