31 Mayıs 2019 Cuma'yı 1 Haziran 2019 Cumartesi'ye bağlayan gece (Yarın)  idrak edeceğimiz Bin aydan daha hayırlı Kadir Gecemiz mübarek olsun...

Rahmet ve bereketi ile gönüllerimize huzur veren mübarek Ramazan Ayı’nı geride bırakacak olmanın hüznünü yaşıyoruz. Bununla birlikte hakkıyla idrak edildiği takdirde, insanın bir ömür boyu elde edemeyeceği kadar sevap kazanabileceği, bin aydan daha hayırlı olan, Kadir Gecesine ulaşmanın sevincini de yaşıyoruz.  

Kadir Gecesi Kur'an-ı Kerim'de; ‘Biz onu (Kur’an’ı) Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi nedir sen bilir misin? Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. O gece, Rabbinin izniyle melekler ve Ruh(Cebrail) her iş için inerler. O gece fecrin doğuşuna kadar esenlik doludur.’ (Kadr 1-5) ayetleriyle bizlere anlatılan;  dua ve tövbelerin kabul edildiği, esenlik ve güvenliğin her tarafı kapladığı mübarek bir gecedir. Ayrıca insanlığı doğru yola ulaştıran Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim’in, beşerle buluşmaya başladığı mübarek bir gecedir.  

Kur'an-ı Kerim, içindeki emirler, yasaklar ve ahlak kaideleri ile yaşayanlara bir nasihat kitabı, gönül dünyamızı yıkık bir harabe olmaktan kurtaran rehberimizdir. Bu sebeple yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’i öğrenip, anlayıp, hayatına rehber edinen kişi, dünya ve ahirette gerçek huzur ve kurtuluşa erecektir.

Nasıl geçip gittiğini anlayamadığımız hayatımızın, çok hızlı seyreden akışı içerisinde, Kadir Gecesi’nden gerektiği gibi istifade etmeye gayret etmeliyiz. Bu geceyi kendimizi yenilemek için bir fırsat olarak görmeliyiz. Bu gece samimi bir tövbe ile kendimiz, ailemiz, ülkemiz ve sıkıntı içerisinde olan alemi İslam için bol bol dua etmeliyiz.

Bu mübarek geceyi ve her gecemizi ‘Allah’ım sen affedicisin, affetmeyi seversin beni de affet’ nidâlarıyla, tövbe-istiğfarlarla, kılamadığımız namazların kazasını yapmakla, bol bol Kur’an okumakla ihya etmeliyiz.  

Bu gece vesilesi ile Nevşehir İl Müftülüğümüz tarafından yatsı namazından önce;  Merkez Alibey Camiinde ve Çetinel Camiinde Kadir Gecesi Özel Programları düzenlenecektir. Tüm cemaatimizi, bu mübarek gecenin idrak ve ihyası için camilerimize bekliyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle, Kadir Gecenizi tebrik ediyor, Yüce Mevla’mızdan tuttuğumuz oruçları ve yaptığımız tüm ibadetlerimizi kabul etmesini, dualarımızın İslam aleminin birlik ve beraberliğine, toplumsal birlikteliğimizin güçlenmesine, insanlığın barışına ve huzuruna vesile olmasını temenni ediyoruz.

Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı, “sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece”. Peki Kadir Gecesi anlamı nedir? Kadir Gecesi ne oldu alametleri, belirtileri neler ve nasıl ihya edilir?

Sual: Kadir Gecesi’nin önemi nedir?
CEVAP
Ramazan-ı şerif ayı içinde bulunan en kıymetli gecedir. Bazı âlimlere göre Mevlid gecesinden sonra en kıymetli gecedir. Kadir Gecesi, bu ümmete mahsustur. Başka peygamberlere böyle faziletli bir gece verilmemiştir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
 
(Allahü teâlâ, Kadir Gecesi’ni ümmetime hediye etti, başka ümmete vermedi.) [Deylemî]
Resulullah’a “sallallahü aleyhi ve sellem”, kendisinden önceki insanların ömürlerinin ne kadar olduğu bildirilince, kendi ümmetinin ömürlerini kısa buldu. Uzun ömürlü olan diğerlerinin işledikleri salih amelleri işleyemezler diye düşününce, Allahü teâlâ ona bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesi’ni ihsan etti. Allahü teâlâ, (Kadir Gecesi senin ve ümmetinindir) buyurup Habibini ferahlandırdı. (İ. Malik)
 
Resulullah efendimiz, (Benî İsrail peygamberlerinden 80 yıl hep ibadet eden oldu) buyurunca, Eshab-ı kiram hayret etti. Cebrail aleyhisselam gelip, (Yâ Resulallah, ümmetin o peygamberlerin, [diğer işlerin dışında] 80 yıl hep ibadet etmesine şaşıyorlar. Allah sana ondan iyisini verdi) diyerek, (Kadir Gecesi, bin aydan hayırlıdır) mealindeki âyeti okudu. (Rıyad-ün-nasıhin)
 
Sual: Kadir gecesinin 27. gece olduğu kesin midir?
CEVAP
Hayır, kesin değildir. Kadir gecesi Ramazan ayı içindedir. Kadir gecesinin hangi gece olduğu, kesin olarak belli değildir. Âlimlerimiz, (Allahü teâlâ, rızasını taatte, gazabını günahlarda, orta namazı beş vakit namazda, evliyasını halk arasında, Kadir gecesini Ramazan ayı içinde gizlemiştir) buyuruyorlar.
 
O halde Allahü teâlânın rızasına kavuşmak için, hiçbir iyiliği küçük görmemeli! Gazabı günahlar içinde saklı olduğu için, hiçbir günahı küçük görmemeli; orta namazı kaçırmamak için, beş vakit namazı vaktinde kılmalı; evliya halk arasında gizli olduğu için herkese iyi muamele etmeli. Her geleni Hızır, her geceyi Kadir bilmelidir.
 
Ramazan-ı şerif ayının 27. gecesini ihya etmek çok sevabdır. Birkaç hadis-i şerif meali şöyledir:
(Kadir gecesini ramazanın son on gününde arayın!) [Müslim]
(Kadir gecesini, ramazanın son on gününün 21, 23, 25, 27 ve 29 gibi tek gecelerinde veya ramazanın son gecesinde arayın! Sevabını umarak Kadir gecesini ibadetle geçirenin günahları affolur.) [İ. Ahmed]
(Kadir gecesi ramazanın 27. gecesidir.) [Ebu Davud]
İmam-ı a’zam hazretleri, Kadir gecesinin, ramazanın 27. gecesine çok isabet ettiğini bildirmiştir. 
 
Sual: Kadir gecesinin alametleri nelerdir? Özellikle Kadir gecesine rastlamak için Ramazanın gecelerini nasıl değerlendirmeli?
CEVAP
Ramazanın her gecesini Kadir gecesi bilerek hareket edilirse Kadir gecesine rastlanmış olur. Her gün en az şunlar yapılmalı:
 
1- Gece herhangi bir namaz kılarken zamm-ı sure olarak veya namaz dışında Kadir sûresini okumalı.
2- Şu duayı okumalı: (Allahümme inneke afüvvün kerîmün tühıbbül afve fa’fü annî.)
3- Birkaç sayfa Kur’an-ı kerim okumalı.
4- İlmihalden birkaç sayfa okumalı.
5- Az da olsa İslâmiyet’i doğru yayan kuruluşlara yardım yapmalı veya sadaka vermeli.
6- Gece seher vakti, iki rekât namaz kılıp, silsile-i aliyyeyi okuyarak, o âlimlerin hürmetine dua etmeli.
7- Gündüzü de gecesi gibi kıymetli olduğu için gündüzleri de değerlendirmelidir.
 
Kadir gecesin alametleri
 
Kadir gecesi, açık ve sakin olur, ne sıcak, ne de soğuk olur. Ertesi sabah güneş, kızıl olup, şuasız doğar. Kadir Gecesinde köpek sesi duyulmaz diyen âlimler de olmuştur. Ubeyd bin Ömer hazretleri anlatır: Kadir gecesi denizde idim, denizin suyunu içtim, tuzlu değildi, tatlı ve hoş idi.
Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:
 
(Kadir gecesi açık ve mülayim olur. Soğuk ve sıcak değildir, sabahında da güneş zaif ve kızıl olarak doğar.) [Taberani]
(Kadir gecesi açık olur, sıcak ve soğuk değildir. Bulut yoktur. Yağmur ve rüzgar yoktur. O gecenin sabahının alameti güneşin şuasız doğmasıdır.) [Taberani]
(Kadir gecesi sabahı güneş şuasız olarak doğar. Yükselinceye kadar sanki büyük bir tabak gibidir.) [Müslim]
 
Bu gece bütün müminler affolur, yalnız şu beş sınıf insan affolmaz:
 
1- Falcılar, kâhinler, yıldızname gibi kitaplara bakıp gelecekten haber verenler,
2- Büyü yapanlar ve yaptıranlar,
3- Ana-babaya âsi olanlar,
4- İçkiye devam edenler,
5- Zina edenler, namahrem kadınlarla düşüp kalkanlar.
Bunlardan, yalnız bu günahına tevbe edenler affolur.
 
Bir Ramazan-ı şerif daha geldi geçiyor. Kadir gecesi bir fırsattır, onu iyi değerlendirmeli. Hanefî mezhebinde bir geceyi ihyâ etmenin en iyi yolu, ilim öğrenmektir yani ilmihali okumaktır. İkinci önemli husus da, bu gecede günah işlememektir.
 
Bir kimse Kadir gecesini ibadetle geçirirse kalbi ölmez ve o geceyi ihya edeni Allahü teâlâ affeder. Kadir gecesinde ve gündüzünde çok ibadet etmeli, çünkü gündüzünde yapılan ibadete de gece yapılmış gibi sevab verilir. Bu gecenin, Ramazan-ı şerifte olduğu kesindir. Bunu Allahü teâlâ bu ayda saklamıştır ve her sene değişir. Kuvvetli ihtimâl, 20’sinden sonradır. Saklamasından maksat da, sadece o gece değil, bütün ay ibadet edilmesi içindir.
 
Bu gece şöyle dua etmeli:
Yâ Rabbî, sen bizi şeytan şerrinden, düşman şerrinden ve nefs-i emmaremiz şerrinden muhafaza eyle, evlerimize iyilik ver, helâl ve hayırlı rızklar ihsan eyle. Hastalarımıza şifa, dertli olanlarımıza deva, borçlularımıza eda ihsan eyle. Bizi Cuma gününün ve Kadir gecesinin şefaatine, bereketine nâil eyle. Cuma günü ve Kadir gecesi hürmetine günahlarımızı affet, Cennette de Cemalinle müşerref eyle, kusurlarımızı affet!
 
Resulullah efendimiz, Kadir Gecesi’nde, (Allahümme inneke afüvvün kerîmün tühıbbül afve fa’fü annî) duasını da çok okurdu. (Yâ Rabbî, sen affedicisin, kerîmsin, affı seversin, beni de affet) demektir. Bu gece Kadir suresi ve Kur’an-ı kerim de okumalı. (Kadir gecesine rastlamış olan bir geceyi ihya eden, Kadir gecesini ihya etmiş gibi sevab kazanır) hadis-i şerifini düşünerek, sık sık vaki olan 27. gece ihya edilirse, o gece Kadir gecesi olmasa bile, büyük sevaba kavuşulur.