Bu durumdan memnun kalan Nevşehirli çiftçi Soner Gedik hem yonca üretim de hemde toplanmasında tarım araç gereçlerinde gelişen teknoloji ile insan gücünün azalması, bunla birlikte maliyetlerin aşağı düşmesi ve alım maliyetinin sabit olmasından memnun olduğunu ifade ederek,”yoncanın 3-4 yıldır aynı maliyette olmasından memnunuz bunun sebebi ise bir defa dikimini yaptıktan sonra 5 yıl boyunca mazot, gübre maliyeti olmadan biçiyoruz.

Hasat zamanı işçi bulması, yemeği, taşıması hepsi maliyet ama biz yoncayı bir günde biçiyor, bir günde de 3 kişiyle topluyoruz. Satışa geldiğimizde paketi aşağı yukarı 10-11 tl arasında yerini koruyor.

Yonca uzun yıllardır sabit bir maliyette fazla bir maliyette kaybına uğratmaz, yani standarttır ve sezon sonunu çok rahat görebilirsiniz” dedi.

Yonca nedir? Faydaları nelerdir?

Diğer İsimleri : Kelebekotu, Medicago, Lucern alfalfa, Luzerne trefle
 
Botanik Bilgi : Baklagiller familyasından bir bitki cinsidir. Birçok türü vardır. Tıbbi olarak kullanılan türü kokulu yoncadır. Kokulu yonca (Melilotus officinalis, melilotus, Melilot officinal); yurdumuzda yetişen 30-100 santimetre boyunda, iki yıllık otsu bir bitkidir. Gövdesi silindir biçiminde, tüysüz, açık yeşil renkli, boyuna çizgili ve çok dallıdır. Yaprakları saplıdır. Çiçekleri sarı renkli ve güzel kokuludur. Dalların ucunda dik salkımlar halindedirler.
 
Yetiştirildiği Yerler : Hayvan yemi olarak kullanılan türünün yurdumuzda büyük bir ekim alanı vardır.
Bilinen Bileşimi : Çiçekli ve yapraklı dalları, kumarın, melilotik ve kumarik asidler ve uçucu bir yağ taşır.                                                                        
Faydaları :
Romatizma ağrılarını giderir.
İshali keser, kabız edicidir.
Midenin düzenli çalışmasını sağlar.
Sinirleri yatıştırır. Baş ağrılarını dindirir.